2017-12-02
尖沙咀总比人一种繁华闹市嘅感觉, 要揾一间想周边比较清闲而性价较高嘅西餐厅好不容易呢间Dabyida Restaurant and Bar 绝对适合同朋友或伴侣好好放松咁享受美酒佳肴!今次想同朋友饮红酒但又唔系好识拣, 侍应向我地推荐Amarone Della Valpolicella 2013 ($698)易入口, 唔会苦涩, 果味浓郁Wild Black Truffle Cream Soup ($88)个汤非常creamy, 饮落带少少口感, 而且黑松露嘅香味好浓烈. 非常令人开胃Beef Carpaccio ($142)呢一道著名嘅意大利菜系好多意大利餐厅都好常见呢度将高质生牛肉切得非常薄透, 铺上rocket, parmesan cheese同cherry tomato再用榄油黑醋做dressing, 开胃清新呢间餐厅用料认真, 芝士味特别浓香, 突出生牛肉鲜味Home-made Ravioli ($172)呢道自家制意大利云吞用嘅馅包括mushroom, ricotta cheese 同black truffle加埋浓郁嘅牛肝菌忌廉汁, 配合得恰到好处Tuna Steak (
易入口, 唔会苦涩, 果味浓郁
个汤非常creamy, 饮落带少少口感,
而且黑松露嘅香味好浓烈. 非常令人开胃
Beef Carpaccio ($142)
呢一道著名嘅意大利菜系好多意大利餐厅都好常见
再用榄油黑醋做dressing, 开胃清新
呢间餐厅用料认真, 芝士味特别浓香, 突出生牛肉鲜味
Home-made Ravioli ($172)
加埋浓郁嘅牛肝菌忌廉汁, 配合得恰到好处
Tuna Steak ($248)
吞拿鱼扒外层铺满黑胡椒,
黑胡椒嘅香味同薄荷酱同黑醋汁唔会盖过吞拿鱼本身嘅鲜味
加上吞拿鱼扒本身肉质厚, 连埋外皮咬落去口感有两种层次
Foie Gras ($172)
鹅肝煎得外脆内软, 入口即溶, 油味适中,
配以煎菠萝入口, 唔会有饱挤嘅感觉
Homemade chocolate pudding with chocolate ice cream ($72)
摆盘好靓
心太软外皮有少少脆脆哋嘅口感
一切落去心太软里面嘅香浓朱古力好似火山熔岩咁系咁流出黎
Homemade pancake with grand marnier, served with vanilla ice cream ($62)
第一次食到甜橙酒调嘅酱汁
味道酸酸甜甜, 淋上厚道适中嘅pancake 好好味!
呢间餐厅除左食物同环境质素高之外, 侍应嘅服务态度都好好,
好有心介绍每一道菜色同酒嘅特色