2018-01-20
入冬以来除左打边炉就系打边炉,一系就鸡煲,就黎新年喇都系时候开始食盘菜喇挂~年年新年前呀妈都会叫我揾下边到既盘菜好食然后带佢去食,好啦我今年就决定带佢去呢到食,因为…有巨型西米布甸!老火汤够火候。好啦其实主角系盘菜,佢好搞笑人地盘菜系一盘上架嘛,但因为个盘菜既料实在太多,所以鸡件同腩仔就开上,咁都好因为腩仔煮得奈个皮会淋晒,而分开上就可以食到个脆皮,嗯!真系好脆!而且调咪非常好,你知出面有好多腩仔都咸到死架嘛,所以我食左好多旧~讲返个盘菜,一黎就比鲍鱼吸引左,煮得好入味好稔,入面所有材料都好入味,特别系萝白、猪皮同肉丸,当然仲唔少得发菜蚝屎、瑶柱冬菇、鸭掌呢啲好意头既𩠌,好丰富食到好满足~之外仲叫左个煲仔饭,大家一致对润肠大好评,但因为我唔系好食呢类野所以净系食左个饭底,都好入味~中意食既人可以一试!最后当然系我最期待既重点--西米布甸!由细到大都好中意食,今次仲要咁大个,劲兴奋!西米布甸本身唔甜,加埋入面莲蓉食就刚刚好~最爱系上面焗到脆脆地既表面~好正!一野食左2大碗~yummy!
老火汤够火候。