2018-08-25 113 浏览
是日放假,捉住暑假尾巴同小魔童出街揾食。今次来到近年餐厅临立既观塘工业大厦,丰利中心5楼既 The Base。呢间Cafe 都几出名,朋友食过都话得,值得推介,于是带小魔童来食下,顺便去隔离既apm行下街。呢道环境好舒服,实木枱櫈加上冷色调既cushion同梳化,感觉好和谐,心情可以好好放松一下。室外仲有露天座位,不过当日有落雨所以还是乖乖留在室内了。入座后职员会准备一樽放有叶子的水。第一道菜:炸鸡翼珍宝珠酿松露虾肉配蛋黄酱,呢个成粒珍宝珠咁既其实系用大size鸡翼酿虾肉,再加上混合黑松露酱的蛋黄酱,滋味无穷。小魔童见个样咁过瘾,又好食,边食边流露住满足既笑容。芝士焗蕃茄莎莎大啡菇,味道香浓有层次,加上火箭菜略略点叙,带来味觉刺激,亦有开胃作用。到今日既重头戏,烧原只鱿鱼酿墨鱼汁意大利饭。刚上碟时,上面的木鱼碎被热力蒸到郁下郁下,好吸小魔童眼球。呢个由原只鱿鱼包住既饭,原来内有玄机,入面既墨汁意大利饭原来系用紫菜包成饭卷,切件,咁食起上来就方便好多喇,真系好有心思。仲有,呢个饭既味道系真系一流,朋友就系冇介绍错,值得推介。

室外仲有露天座位,不过当日有落雨所以还是乖乖留在室内了。

入座后职员会准备一樽放有叶子的水。