2018-11-10
水上人蒸汽锅专门店六点半来到,餐厅没有太多人,占了个大枱,坐得舒服。呢次公司完project , 出公数,来贺一贺。首先吃的是加拿大象拔蚌刺身拼盘,三文鱼好新鲜。象拔蚌劲甜,其他刺身都新鲜。即刻胃口大开。再来阿拉斯加蟹, 呢只蟹不得了,蟹糕劲多,好鲜甜,比我手掌更大。蟹肉实正,甜,啖啖肉。忍唔住食咗三part. 包括钳, 钳个关节和蟹盖。蝴蝶蚌加白汁,有芝士覆盖上面。对比蒜头,另一种风味。之后是蒜蓉大元贝,元目大大粒,加上粉丝,好野味,仲有好多浆俾自己调味,不过贵海鲜,繄系加鼓油最野味。贵妃蚌加蒜蓉,同大元贝食法差不多,不过较弹牙。再来个樱花虾丸,同巿面嘅丸味道就差不多,但系佢d 肉实正,系食得出真材实料。南非龙虾,都系好大只,仲要有羔,见样蒸出来流晒口水。啖啖肉,爽口。㰖菜肉松冰菜,好似有冰盖住雪霜,虫草蒸鸡,鸡好大只,大碟,肉质鲜美,不是冰鲜鸡。最后 , 粥出炉了。用了多款海鲜蒸出来的花胶猪骨粥,好香,好绵,清甜,唔够味可以自己加调味。总括而言,所有野都是蒸出来,完全无油,食到海鲜宴的原汁原味。靓嘅海鲜真的不用调味料。最后个粥,食完两碗仲想继续添。仲有个funny 甜品士巴拿。
水上人蒸汽锅专门店
蝴蝶蚌加白汁,有芝士覆盖上面。对比蒜头,另一种风味。
贵妃蚌加蒜蓉,同大元贝食法差不多,不过较弹牙。
㰖菜肉松冰菜,好似有冰盖住雪霜,
虫草蒸鸡,鸡好大只,大碟,肉质鲜美,不是冰鲜鸡。