2019-03-13 3055 浏览
今日同同事庆生,订左位又来帮衬绿杨邨。虽然绿杨邨系中上格调的酒家,价钱比一般酒楼略贵,但物有所值,所以我们都很喜欢来这里。位于world trade 11楼,大玻璃窗令到人一入到黎会觉得好光猛,又有海景睇,配合典雅的装修,没有一般酒楼的嘈杂声,所以感觉就是与别不同。有次坐过里面一个私隐度极高又唔系包房的位置,也是不错的。今次一行5人,就叫了一个四人餐,这里的午市套餐系几抵食,所以我们通常也会叫这些餐。今次选了「招牌商务套餐」($698)。首先有自选五并盘,我们选了花雕醉鸡、水晶肴肉、四鲜烤麸、葱油海蜇同脆皮素鹅。每样小小,全部都好好味!前菜就拣了锅鎉玉带子,四人餐当然得四粒,大大粒带子煎香外皮再配以西兰花!汤今次就拣木瓜烧大鱼头汤,侍应自动帮我们分成5碗,十分鲜甜!汤渣今次我无食。小菜方面,我地拣了招牌东坡肉及扁尖油荳腐津白。以往我都好怕食东坡肉,觉得好肥,但呢度既东坡肉真系食过番寻味!肥瘦比例刚好!个汁又调较得好好!总之就正!扁尖油荳腐津白就无咩特别。还有一笼四个的绿杨素菜包,清清地都唔错。最后还有甜品香煎八宝饭,我本身唔系特别钟意呢个甜品,但呢度都整得OK的,烟烟un un咁,唔会

自选五并盘

锅鎉玉带子

招牌东坡肉

扁尖油荳腐津白就无咩特别。
扁尖油荳腐津白

还有一笼四个的绿杨素菜包,清清地都唔错。
绿杨素菜包
绿杨素菜包

最后还有甜品香煎八宝饭,我本身唔系特别钟意呢个甜品,但呢度都整得OK的,烟烟un un咁,唔会好甜,可以自行加砂糖,细细旧浅尝几好。
香煎八宝饭

由于其中一个同事系熟客仔,所以经理仲送我地每人一碗合桃露添!好开心呀!
合桃露

每次来都觉得呢度D嘢好好味的!今次四人餐五个人分都OK饱!下次唔知几时黎呢?
2019-03-05
庆祝纪念