2020-05-02
日日系屋企煮饭抗疫都一段时间,趁放工经过中环揾下食,乘机偷懒唔煮饭。行到兰桂坊附近,经过已经结业的翠华,突然又怀念食茶餐厅的日子。查下openrice, 揾到间中环茶记试下。听餐厅店嘅名以为系传统旧式茶餐厅,行到门口先知道佢系新旧合壁的茶记。保留左旧式冰室嘅格局,配上周围怀旧嘅海报同装饰,好似去返以前读书的日子。由于疫情,我们拣左二楼一个角落的座位。好啱平时下午茶,享受一下宁静时光嘅最佳选择,同朋友静静地坐下吹下水嘅地方。我同男朋友叫左个滑蛋叉烧饭,瑞士鸡翼,一杯龙凤可乐同一杯龙凤雪碧。钟意食滑蛋嘅人应该会好满足,滑蛋铺满白饭嘅表面😆一啖滑蛋配上热辣辣的白饭,加埋叉烧,真系令平时怕碳水化合物嘅我都忍唔住食多左少少饭😛。一客有三只,瑞士鸡翼炆得好入味,瑞士汁唔会太甜。叹埋杯平时比较少见嘅龙凤雪碧🧡食完之后男朋友话我冇做足功课🙈佢发现原来中环茶记有好多特色西多士,例如咸蛋流心西多、紫薯西多等。唯有留番下次先再试😜
钟意食滑蛋嘅人应该会好满足,滑蛋铺满白饭嘅表面😆
一客有三只,瑞士鸡翼炆得好入味,瑞士汁唔会太甜。
叹埋杯平时比较少见嘅龙凤雪碧🧡
食完之后男朋友话我冇做足功课🙈