2021-04-24 109 浏览
以前落堂都会成日落尖东附近食野,大学毕业几年都无再黎过,难得今日约左个旧同学一齐食lunch一于重游旧地回忆一下大学既时光.水煮龙脷鱼$115咁大碗相当抵食!唔单止水煮配料丰富,水煮龙脷鱼面上铺满辣椒,花椒,芫茜,白芝麻.面上虽然带一层红油但食落唔会好油腻.味道辣中带麻,碗内爽脆既荳芽及Q弹既宽粉吸尽水煮精华,相当入味.龙脷鱼柳啖啖肉而且够滑嫩,同样挂上汤汁入口充满麻香辣.香酥软骨酸辣薯粉软骨炸得酥香,脆卜卜既口感唔会觉得好腻.面上洒上少少椒盐增添一阵咸香感.酸辣薯粉带少少肉末,芫茜,炸花生,炸菜再酸上滑溜既薯粉相当Q韧之余同时挂起酸辣汤,刺激得黎又惹味.黄金花枝丸花枝丸唔会面粉多过墨鱼肉,入口弹牙内里亦有粒粒墨鱼肉增加口感.

水煮龙脷鱼

香酥软骨酸辣薯粉