2021-12-02 1442 浏览
不知不觉又一年, 又到冬天赶deadline 既时候, 咁忙都唔知道为咩, 而食饭变左唯一可以放松既时间, 亦系唯一令我感觉到美好既存在, 听人话新蒲岗开左间时代冰室, 我本身好中意食佢哋个肥牛麻辣刀削面, 得闲仲会上慈云山分店到食, 难得今日约左朋友系附近又点可以错过, 坐低睇完餐牌, 个头都晕埋, 本身已经够多野拣,佢哋仲要推出咁多冬季餐牌, 样样都想试, 煲仔饭, 臭臭锅, 鸡煲, 我敢话黎呢度食一个月, 我都唔厌, 到最后朋友想打边炉, 我哋又中意食鱼就拣左个麻辣烤鱼, 佢叫左杯水果茶, 我就试新出既阿华田雪山, 以为咁就完, 打边炉梗系要加料啦, 我哋两个人叫咗肥牛, 一个田园蔬菜盘, 餐肉, 蟹棒, 生蛋, 刀削面同莴苣, 叫完就已经好兴奋, 同朋友倾左两句, 个烤鱼就上菜啦, 上菜速度惊人, 睇落条鱼煎得好靓, 加上麻辣酱汁, 同配料们既衬托, 见到后食欲大增, 未滚我哋就落筷, 鱼肉好滑, 无太多骨, 加上佢哋麻辣既汁, 麻得黎又唔会太辣, 感受到食麻辣既爽感又唔难受, 恰到好处, 配料莴苣同莲藕亦都好爽脆, 啲菇又吸晒味,真系一绝。跟住我哋加叫既食物亦都陆陆续续上菜啦

麻辣烤鱼

跟住我哋加叫既食物亦都陆陆续续上菜啦, 首先系个美国肥牛同蟹棒,
个人觉得中规中矩, 无咩特别加上条鱼惊艶到我, 之后先食就觉得更加普通。
另外个田园蔬菜盘, 系一碗满满既蔬菜, 完全无同你客气, 栗米, 菇同菜都有齐, 虽然拎落个麻辣汤底到煮, 但仲食到菜本身既鲜甜既味道, 确系难得。

而个餐肉, 系炸餐肉, 基本上系煎过既餐肉无咩特别, 再者加工肉点整都差唔多。
个刀削面吸晒啲汁既味, 我知好邪恶, 但我中意
个杯阿华田雪山, 上面啲五谷枘麦芽, 令到阿华田更有口感, 但阿华田个味太重食唔出, 而朋友杯水果茶佢话入面有好多唔同水果, 每一啖都有惊喜, 听完搞到我下次都想试下添。
值得一提, 服务生的服务好好, 感觉好真诚, 好乐意帮助我哋, 唔似一般餐厅, 系一个好好既用餐经验想分享俾人, 好既餐厅要努力经营唔容易, 希望可以俾更多人知道啦
2021-11-22
麻辣烤鱼