2022-12-06
临近12月,四周围已经开始有圣诞气氛,所以我都即刻约咗朋友,去西营盘嘅PizzaExpress 正式开始食圣诞大餐。打开张圣诞咭咁嘅Menu,我同朋友拣咗好有节日气氛嘅面包球圣诞树、健康嘅黑醋油封鸭腿血橙沙律、同睇落好吸引嘅意式龙虾海鲜汤粗管通粉。圣诞树面包球质感有啲似Pizza批,上面铺咗层芝士同辣肉肠,仲加咗少少芝士粉同香草。就咁食又得,点埋辣酱同香草酱就更惹味,作为前菜一流。餐厅仲好有心思咁摆多咗一粒星形嘅包喺火箭菜上面,好似一棵圣诞树咁。黑醋油封鸭腿血橙沙律有红菜头、车厘茄、血橙同牛油果,用料非常新鲜。油封鸭腿嘅油分适中,唔会太干身,配合甜甜酸酸嘅黑醋一齐食又唔会太油腻。沙律嘅份量比想像中多,两个人分都够食。意式龙虾海鲜汤粗管通粉有半只龙虾,非常吸睛。通粉其实仲有其他海鲜,有青口、蟹肉同虾,绝对值回票价。龙虾汤味道浓郁之余带有蕃茄嘅甜味,同时加咗车厘茄同少少辣味,令到味道更有层次。龙虾几好肉地,又有虾膏同虾子,增加风味。觉得唔够喉,我同朋友再追加左一个 Tiramisu,Tiramisu嘅Cream好幼滑,亦有阵阵咖啡味,酒味唔系咁重,上面仲有粒士多啤梨,小朋友食都好适合。
龙虾几好肉地,又有虾膏同虾子,增加风味。