2022-03-27
福冈汉堡扒 汉堡扒呢样野真系丰俭由人,好嘅-每啖都充满汁水与脂香,系极级体验。差嘅-每啖都如纸皮般干柴,连垃圾都不如。而呢间汉堡扒专门店,最终质素如何都取决于你嘅双手。 听到个名有「福冈」两个字,又专买·和牛·汉堡,十个人有九个都会觉得系来至日本,咁恭喜你,完全中哂计啦。其实佢系韩国嘅过江龙店fukuoka hambageu,听完个英文名系咪觉得韩风重咗好多呢?fukuoka hambageu 创立后,8年内已经喺韩国多区设有多间分店,仲有埋特许经营商。而登陆香港尖沙咀后,店舖都同韩国冇乜分别。入到去都见到每个位都有个烧肉店先见到嘅迷你抽气烟囱,但座位都系比较紧迫,full house嘅时候一定好震撼。 食物选择同韩国当地大致上相同,有最主要嘅自己烧汉堡扒餐,汉堡扒嘅size有得自己拣大中细。多人食可以叫多个饭,亦可以叫有扒有饭嘅套餐,有选择困难症嘅你都有福了。 两人套餐(ver.4) 套餐有四个version,但食完先发觉两个人叫套餐就真系太饱了。大家可见到,每人都有一大球肉饼,仲有碗大饭,cp值就中上啦。 一大块牛肉球我就用铁铲仔分到10-15小片出黎,再将佢放入232度嘅岩石上烧
两人套餐(ver.4)
一大块牛肉球我就用铁铲仔分到10-15小片出黎,再将佢放入232度嘅岩石上烧熟。但岩石一上枱仲热过滚水嘅两倍, 容易烧㶶,建议放多一阵再烧,唔够热可以叫职员换石。
牛肉本身都已经有足够油份,所以唔洗好似烧肉咁加油先再烧,但肉放得耐咗都会黐底。经过无数嘅失败同黐底,我发现咗个最高嘅烧法:
- 热石上枱后放一阵,再用铁铲分一旧仔,再放入岩石压扁(要手快如果唔系会黐著个铲)。
- 煎到一面变得有焦皮时,用筷子同铲双手调反转块肉,再快速煎至变色即可(呢面唔洗煎到有焦皮,如果唔系会过熟。加上佢咁大胆放旧生嘅组合肉俾你,品质唔会差得去边,除非佢想食死人,内里微生都得。)
跟咗以上嘅方法之后(p.s.一定唔系最好嘅食法,以上只供参考),应该会有一面焦㶶嘅脆皮,一面乃保留汉堡肉本身嘅娇嫩。内里微粉而有澎湃嘅汁水,肉味香浓而脂香在你口腔中四处飘散。
下面嘅蛋似系炉边烧蛋,要衬仲有蛋汁嘅时候就要食咗佢,尤其系吸收咗肉嘅油份。配有淡味甜酱油,盐,麻酱生椰菜同泡菜,用作解腻。如果沙津有多D唔同款式嘅蔬果就更好。
芝士泡菜豚肉丼饭
话明二人份,肉量都唔少架。望落红润,肉片薄透,偏向肥腻,但辣酱非常香口,加埋热溶芝士/椰菜/泡菜后口感意外地圆润平衡,非常之下饭,可以一试。