2023-01-06
观塘工厦我嚟啦🤣🤣今次试试最近好多ig 开post讲嘅哈豆🥰1️⃣丰盛台湾牛肉汤面($78)配料有有牛肉、花枝丸同贡丸,亦有半旧卤水蛋,以牛肉汤做汤底。牛肉有3、4旧,煮得够淋,但无话好浓牛肉味😬丸方面total得三粒,味道正常发挥~而汤底几清,唔会好咸。就喺每样都正常发挥下,呢碗牛肉面唔算出众,有得拣当然会拣阿木🫠2️⃣炸物拼盘($58)炸物有香肠、盐酥鸡、虾卷、丸子同甘梅番薯条,虽然好似有几多嘢,但只碟太大,显得份量有啲少🥲🥲不过虾卷有惊喜!春卷嘅外皮虾肉嘅心,有得拣小食可能我会净系拣虾卷🤣另一样期待嘅盐酥鸡较多粉,咬落亦无肉汁,少少失望🥲3️⃣开心果粿圣诞树($98)呢个甜品系我到来嘅目的,但系因为节日关系,所以个刨冰配料上系转咗啲嘢,但一场嚟到我都会试🫠但都真系又有啲失望,首先个开心果奶盖,唔知系咪因为特浓嘅关系,食落个texture好厚,似cream多过奶盖,开心果味亦都唔系好突出😢刨冰就真系得刨冰,系仙草糖水味,虽然有红豆同奶盖配搭,但食落真系无特别😢加咗花生碎有啲改善,但花生碎太少,救唔返个味道😮💨另外芋圆转咗做布丁,布丁用鱼仔做shape都几得意,但因为佢分开咗上,搞到刨冰同布丁
1️⃣丰盛台湾牛肉汤面($78)
2️⃣炸物拼盘($58)
3️⃣开心果粿圣诞树($98)
呢个甜品系我到来嘅目的,但系因为节日关系,所以个刨冰配料上系转咗啲嘢,但一场嚟到我都会试🫠但都真系又有啲失望,首先个开心果奶盖,唔知系咪因为特浓嘅关系,食落个texture好厚,似cream多过奶盖,开心果味亦都唔系好突出😢刨冰就真系得刨冰,系仙草糖水味,虽然有红豆同奶盖配搭,但食落真系无特别😢加咗花生碎有啲改善,但花生碎太少,救唔返个味道😮💨另外芋圆转咗做布丁,布丁用鱼仔做shape都几得意,但因为佢分开咗上,搞到刨冰同布丁好似两样嘢咁,完全唔夹🥺🥺
😮💨点讲呢,唔系唔好食,但$98嘅话我会想食shari Shari 多啲,至少味道特别得嚟刨冰中间有唔同馅,有惊喜好多😬
📍总结:
-平日夜晚嚟食系有好多位,我仲惊要等位🤣
-环境来讲真系好靓,墙壁上有好多关于台湾嘅画,好有气氛。而店舖亦都养咗只猫,好得意可以观赏🥰
-性价比就真系有啲低,无菜式系令我想再嚟食🥲