2016-10-23
路过尖沙咀心血来潮想吃鸡煲,所以来到了这餐厅。店位于尖沙咀弥敦道ISQUARE旁,不难找。比较像吃精致中菜的小店,座位也比较舒服,没那么挤拥。我们点了中辣鸡煲。鸡煲来之前,店家先送上一笼点心做餐前小食,点心拍得住酒楼水准,认真一流!食完点心无几耐,鸡煲就到。一打开盖,里面的配料很多,大量洋葱、紫洋葱和青椒等等,不过需要花点时间煮一煮才腍。先吃一件鸡,汤汁是很浓味,加入大量香料,辣度和麻度都很野味,不得不佩服老板调较汤底的用心。鸡件不但多,而且也很滑,非常香口。鸡完全入晒味, 虽然系麻辣, 但没有想像中咁辣, 易入口, 系食完之后有少少麻的感觉.食完鸡之后, 个煲唔好浪费! 用番佢留下的麻辣汁, 加番上汤上去, 火锅先至正式开始! 而火锅的材料就跟你上汤开始, 一碟碟送来。其他食材好新鲜, 有肥牛, 豚肉, 手打鱼滑, 鲩鱼片, 乌冬等..... 而有几样野真系值得推介, 首先系手切肥牛,呢度既肉好有牛肉味,并无一般雪味, 又好有口感,第二样系手打鱼滑, 真系好弹食, 味道亦调得好好!鲩鱼片亦都非常新鲜爽口!去到埋单, 都只系$696,除开四个人, 每人都只系$170左右,相当抵食!