2017-04-14 2441 浏览
其实此为虾碌事件,无损食物质素。事缘系尖咀睇完戏,周围揾嘢食要排队,所以直行去佐敦,但又冇咩想食,最后:鱼系俾光吸引嘅,就甘去左内街既粥店。友话出名同ー好似ー黎过,所以就坐低左。睇名就知食粥面,我冇咩胃口,是但叫左碗鲜虾云吞面,友人就犀利,叫左饱鱼面。重点在于店内老伙计霸气兼带执到金般的笑容叫出:饱鱼面一碗,令我地十分敬佩。等待期间,店内播放住六七年代既歌:等著您回来…讲真,本人只会谂起大闹广昌隆,好惊…anyway,啡色皮制软背垫,加上木凳,配上情调音乐,确实怀味浓。未几,云吞面先到,我食得慢就开动喇,云吞够味,未至于好新鲜,清汤正好冇甘油腻。之后,饱鱼面终于上场,特色在于佢系捞面,汤另上。饱鱼未见,一堆姜葱丝铺:夸张。终于食到饱鱼,切四片0.5cm左右,咬落弹牙,算入味,可接受。谈笑风生完,准备埋单,热情好客既伙计帮我地引路,仲好心帮我地叫ー枱号225!俾钱个刻我地都懐住,能够品尝怀旧风情,比茶餐厅贵小小都OK喇,拎埋银包想俾$100,突然老板话$225吾该,我地真系要如梦初醒,因为再check都改变吾到我地睇错价钱,系懐旧餐厅食左一碗$185既饱鱼面。其实冇咩,只系我地太过自以为
其实此为虾碌事件,无损食物质素。

俾钱个刻我地都懐住,能够品尝怀旧风情,比茶餐厅贵小小都OK喇,拎埋银包想俾$100,突然老板话$225吾该,我地真系要如梦初醒,因为再check都改变吾到我地睇错价钱,系懐旧餐厅食左一碗$185既饱鱼面。其实冇咩,只系我地太过自以为是,得啖笑。试下无妨,但我从大家对望既眼神中,见到再黎既机率。
2017-04-03