2017-02-28
又系揾食时间,今次到另一半揾食!去到港岛线最笃笃都不特止,仲要先经过一条文青街道,长长的石墙上长满了老树,单是行过已经心情大好!去到街角转个弯,行上楼梯先真真正正入到火锅本色,如此隐秘,未入门口都估到唔会点听到普通话、自由人。一如所料,店内大部分都是外藉人士、西装斯文顾客,气氛温婉如入咖啡店,配上微暗灯光、居酒屋cross工业风装修,如果要话香港有「文青边炉」,呢到应该算系其中一个热点!一坐低侍应已经送上餐牌与鼓酒佐料,仲推荐我哋食象拔蚌刺身!果然够文青,连侍应都系文学风架!不过我哋都谂,既然食得刺身不如食多几款啦,所以就叫咗个刺身拼盘,同埋鸳鸯汤底喇。呢到叫鸳鸯汤唔驶加钱,只收2个汤底入面贵啲𠮶个嘅价,都几合理!而且都有几多特别汤底,详细大家去到再慢慢睇啦XD我哋叫咗牛尾汤同埋椰子螺头,一嚟到都有惊喜!因为真系料多过水,个牛尾汤足料到唔系几落到火窝料入去,因为啲牛尾同蕃茄已经塞满了!个汤底都几香,而且越煲越浓,正!椰子螺头就淡口啲,牛尾汤赢哂!食主菜之前先嚟一个老友鬼鬼,即系油炸鬼酿墨鱼滑,熟食嚟可以即食!个油炸鬼好脆口,放入汤滚一滚先食又得,即食又得,推荐!不过既然系刺身火锅,当然
我哋叫咗牛尾汤同埋椰子螺头,一嚟到都有惊喜!因为真系料多过水,个牛尾汤足料到唔系几落到火窝料入去,因为啲牛尾同蕃茄已经塞满了!个汤底都几香,而且越煲越浓,正!椰子螺头就淡口啲,牛尾汤赢哂!食主菜之前先嚟一个老友鬼鬼,即系油炸鬼酿墨鱼滑,熟食嚟可以即食!个油炸鬼好脆口,放入汤滚一滚先食又得,即食又得,推荐! 不过既然系 刺身火锅,当然要讲下个刺身啦!拼盘真系几多料,油甘鱼、三文鱼、八爪鱼、北寄贝、带子、牡丹虾,不过最出色一定系海胆!虽然得2片,不过size好大,而且非常甜美!而三文鱼同带子都系要推介嘅,前者好肥美,后者好厚肉! 至于牛呢,因为同另一半对牛都无咩太大要求,只系要咗手切肥牛,不过都好薄身,加上牛尾汤同蕃茄真系一流!对牛有兴趣者不妨试下其他。另外叫咗黑松露饺、松叶蟹膏丸,都几好味!反而系打边炉好多人都会叫下粉面以求饱肚啲,我就会话叫个日本蕃薯仔仲好啦!连皮上,切细细旧,不过都有成十几粒,好味过公仔面啦!不过食嘅时候都几搞笑,个煲大极有限,唔知点解硬系揾唔返佢哋!都唔紧要啦,滚耐啲软身啲仲好食! 文青地方,边食边倾计真系几好!啲客人又唔嘈,大家都静静哋吹下水滚滚下,2个钟好快就过!食饱饱出去出面货物装卸区散下步继续倾,睇下人哋放狗、跑步,享受下夜晚,人生几何!