2011-05-03
311之前试过订唔到位,所以一直无试过,本来book左其他日式放题,早日心血来潮打电话去订位,似乎已经少左好多人.1830去到果然只有几台客,可能时间较早.报上订位姓氏电话,侍应带我们到最近窗边第一张二人台. Waiter没有介绍任何菜式,亦无提议叫饮品,只系讲左今晚有discount就走开左.主要食沙津,炸物/小食.主菜只叫了两三碟. 甜品有六款, 相信个个都会食过哂沙津 - 几款沙津菜都算新鲜,三文鱼唔太咸,烧牛肉少少过熟.反而沙津吧最好食,好多人攞几次.海老牛油果炸饺子 - 其中一只炸到深啡色,太干身,唔香口,求其情度似平价酒楼天妇罗盛合 - 件件都好多油,虾肉OK,炸粉似港式多d,比一般日本料理差炸苦瓜/牛蒡 - 炸野一齐上, 唔明点计份量,苦瓜份量似伴碟,牛蒡一大碟,苦瓜同样好多油, 牛蒡几好食, 可以唔使点咖哩汁.主菜 - xxx白身鱼(唔记得咩名), 唔识分咩鱼,不过唔系平常食既班类/龙利, 反而似鲷鱼,肉质较硬,比较特别.炸豆腐 - 好滑,个汁够清,最接近系日本食到嘅味道.吉烈牛油果海老 - 炸得好过天妇罗,香口唔油腻.一口番茄法包 - 番茄普通,法包隔夜多款寿司 -

炸豆腐 - 好滑,个汁够清,最接近系日本食到嘅味道.

吉烈牛油果海老 - 炸得好过天妇罗,香口唔油腻.

一口番茄法包 - 番茄普通,法包隔夜

多款寿司 - 细细件,整得几好唔会散,食材新鲜度/味道一般

粟米枝豆虾粒炸饼 - 非常香口,少少油可接受, 送酒一流.

南瓜肉酱批 - 呢个系我写呢个食评嘅主因. 首先系等得耐, 我明白焗系要时间, 不过我相信主因系当我叫嘅时候系大约八点, 相信系佢当晚最多人嘅时间(讲紧都只系四成台有客),证明左之前有人话等好耐都无野食嘅食评.我无催单,虽然甜品都到了.黎到接近30分钟,结果来了一个半透明酥皮嘅批,食了两啖感觉怪怪,再睇一睇隔离一同时间上台的为正常啡白实色酥皮,即时向waiter表示不满及收走,佢无任何表示就收走了,亦无返转头交代.

人数/台 - 两个人坐二人台理所当然,不过叫多几碟野就无位摆,又唔可以逐碟叫,因为有排等,份Menu成晚左摆右摆.奇在我六点半入坐两个人比二人台,之后五个人又俾四人台(超迫),再黎二人俾四人台.到我差唔多食完,见佢拍两张二人台俾两个日本人, 佢见我望两眼, 走黎问我要唔要怕台,食了两个几钟先问我?原来d位无人坐嘅...

侍应/语言 - 佢地起码有中/日/英三种语言嘅侍应, 我唔介意转channel不过如果你唔先开口我唔知讲咩话㖞...

如果你未黎过,可以一试,不过我未必会推介俾朋友...
2011-04-23