餐厅: 貊炙
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
呢间新韩烧餐厅系公司附近,装修高档,看到很多人食$380 Omakase, 包左自选前菜,蒸蛋,四款肉类,主食同甜品,觉得性价比好像不错,于是揾左平日夜晚一试,暂时book 位都唔算难。呢间餐厅主打既熟成牛肉,应该系想吸引著重肉类质素又想韩烧感觉既客人。我十分欣赏间餐厅既marketing plan,因为熟成牛肉系香港都系几新颖既概念,而家佢食物摆盘十分漂亮十分岩打卡,食品种类都多元化,除左烧肉,仲有炸鸡、酱油蟹、平壤冷面,雪浓汤等等,你谂到既韩菜精华佢都有。但种类一多,就会令人担心会唔会系多而不精?至于大家关心既价钱,以装潢黎睇,又唔算特别贵既,lunch set 平均120蚊(未加一)晚餐散叫同类食品都冇特别加价。佢几款既前菜种类在晚上会更丰富,例如多左蟹仔同鱼仔,个人推介泡菜十分入味,蟹仔比较少见十分大只!鱼仔就比较细条冇咩口感。全部可以refill首次黎既前菜可自选,最受欢迎系白切肉(单叫~$8x)同和牛他他(单叫~$2xx)。见到和牛他他贵敢多,但自选又唔使加钱,紧系叫最贵既来试。结果真的不错,比起后来既烧肉更喜欢和牛他他😅平时唔钟意全生既肉因为会觉得唔够肉味,但呢度既他他唔

前菜六款

平时唔钟意全生既肉因为会觉得唔够肉味,但呢度既他他唔系全生,睇到颜色都有少少啡,唔系血红,牛味十分香浓,捞埋蛋汁加埋清甜梨肉,用紫菜包著吃,口感清新!一点也不腻!大推👍

和牛他他

接著热腾腾的韩式蒸蛋就到了,配料有菇同蟹籽,冒著蒸气十分吸引。口感却有点普通,就是普通蒸蛋,而且是不够滑的蒸蛋,味道较淡,个人比较喜欢日式蒸蛋😅

韩式蒸蛋

接著系最期待既烧肉拼盘,一定要试下肉质系咪真系敢出色?!如果以呃like 程度系100分🤣个present 手法好高档,望落都唔错。我地叫左员工帮手烧,但好明显员工都较新,会同经理表示唔识烧,叫经理自己烧(连学都懒?😅)后来有个较有经验既员工来帮手,佢帮我按顺序烧

⭐️1)和牛羽下肉(两小片)
花纹好靓,有牛味,唔好烧太耐因为薄

⭐️2)熟成牛扒(薄)
食唔出同羽下肉既分别,可能员工将两者都烧得一样全熟,冇左软嫩的口感,都有牛味

⭐️3)韩国五花肉(薄)
其实油花唔错,但好少食咁薄既五花肉片,冇左正宗韩烧既痛快感觉

⭐️4)熟成酱油牛肋骨(最大份)
呢个唔好食,劲多筋,好难咬👎每次加左「熟成」两个字都充满期待但食完又觉得好普通冇特别

👉🏿烧的过程中一直同员工讲唔想烧太熟,佢都不断话未熟未熟,系都要全熟先俾我地😅我觉得自己烧比较好,本来咁靓既餐厅想享受下服务,但大家对员工唔好咁大期望,好多都比较新。

$380 烧肉拼盘(2人)

和牛羽下肉(两小片)
熟成牛扒(薄)
韩国五花肉(薄)
熟成酱油牛肋骨

👉🏿通常韩式烧肉都会包生菜,呢度都有提供,但因为肉比较薄,包完就会好似食唔到肉感,始终韩烧要厚切,再剪条包著食才爽。如果当佢系韩式扒房会较好,韩烧黎讲唔算正宗!同埋佢个烧网质素麻麻,好易烧㶶,佢附送既韩国年糕都系可以烧,但会痴著d「镬捞」脏脏的唔太吸引😅

👉🏿另外生菜盘还有胡萝卜🥕但非常厚切,唔知以为成条「啪」喂白兔敢,唔知想装饰定点?😅

食完烧肉已经好饱,但包左个主食,就叫左雪浓汤,仲配左紫菜饭。个汤唔好同韩国比较,一定系韩国既神仙雪浓汤好饮好多,呢度好普通,奶味较牛味重,无特别!
雪浓汤配左紫菜饭

最后甜品系焦糖雪糕,呢个唔错几好味!有点可惜无左网上见到既蜂巢蜜糖雪糕

焦糖雪糕

结论:综合左男朋友意见,食完超饱!但肉质冇特别,唔好对「熟成」两个字太高期望,非正宗韩烧,由于主打肉质失望,唔算性价比高(两人卖单$836)。

对呢间餐厅既感觉系适合打卡,著重包装多于食品本身。佢完美既摆盘,omakase 既包装下,会令你眼花缭乱,失去对肉质重点既要求,会令你不断敢影相,但食完又唔太想推介其他人食咁😂

Ps: 我book 左630,但615已到达并安排入座,员工给我安排了一个天花漏水的卡位,新餐厅敢快漏水😅明知漏水,宁愿系我面前擦走椅上积水都唔帮我安排新座位,明明早到有很多位置🙃

声明:本人没有接受餐厅款待,100%自费之真实食评,所有付款单据已经保存
2021-09-07
前菜六款
和牛他他
和牛羽下肉(两小片)
熟成牛扒(薄)
焦糖雪糕