2022-11-19
今个月老细要我清假,所以拣咗几日平日放假抖下~ 竟然朋友想食泰国菜,我都系铜锣湾揾咗间环境优雅嘅上楼泰国餐厅🇹🇭 1️⃣ 幸福摩天轮($550➡️ $398)一开始都苦恼紧应该散叫定系叫set,但睇睇下发现呢个限时做紧优惠嘅「因为有你 二人套餐」太抵食,所以二话不说order咗😆 首先个冬阴功海鲜汤超重料🫢 虽然望落细细嘅一盅,但鲜虾、青口、鱿鱼、车厘茄、杂菇等材料系好丰富🙌🏻 系第一啖入口比较酸辣,稍微有点刺激,但喉咙慢慢适应咗就无事,热辣辣饮完好开胃👏🏻 至于主菜我就拣咗黄咖喱炒炸壳蟹配竹炭面包🦀 炸壳蟹炒得好入味又啖啖肉,唔洗剥壳就可以大大啖享用,实在超方便~ 而剩余嘅黄咖喱汁配上口感松软嘅竹炭面包简直perfect match🫶🏻 而打卡美感100分嘅转转盘上,就有两人份量嘅泰式生虾、青木瓜沙律、酸辣凤爪 & 泰国特色小食「鸡枣」🎡 生虾肉质颇嫩口,酸辣凤爪一早已起咗骨,岩晒我呢啲懒人🤣 如果青木瓜沙律可以再酸一啲就更好naaa🥗2️⃣ 冬阴墨鱼饼($98)见侍应哥哥咁极力推荐我哋要试,所以都order咗呢一款招牌菜🦑 可能因为落咗唔少泰式配料落去打呢一个墨鱼饼,所以香料味颇重,配上酸酸
1️⃣ 幸福摩天轮($550➡️ $398)
2️⃣ 冬阴墨鱼饼($98)
见侍应哥哥咁极力推荐我哋要试,所以都order咗呢一款招牌菜🦑 可能因为落咗唔少泰式配料落去打呢一个墨鱼饼,所以香料味颇重,配上酸酸甜甜嘅泰式酸辣酱后又平衡翻个味道🥰 但不得不呢款真系墨鱼饼超级弹牙,果然手打比起机打就系有咁大嘅分别🫡