2022-01-12 493 浏览
一年几前都已经介绍过「慢煮工业」,但上次因为只有2个人食嘅关系,就只系试咗猪肉类~今年同家人庆祝生日就拣咗呢间,因为今次多人一齐食,所以都试咗几多菜式,仲试埋4人餐😋•🥢 四人慢煮星级盛宴 $698呢个4人餐嘅份量其实都几足,有3款肉类、1款海鲜、1个意粉同埋1壶特饮,每样都可以试到少少~ 📸 慢煮肉眼牛扒12安士虽然切开块肉眼入面系粉红色嘅,但咬落嘅口感唔算好腍好嫩,可能因为筋嘅部份都比较多~ 而肉味都有嘅,但又未算非常浓郁~📸 烤猪仔髀4支猪仔髀上面挤咗啲黄芥末酱,肉质都几嫩滑~📸 咸蛋黄炸大鸡髀4只鸡髀真系几大只😆 肉质好嫩滑,好容易起骨,好方便我哋人多分嚟食~ 不过咸蛋黄味就唔系太出喇😬📸 龙虾汁蓝青囗青口唔算大只,但数量都几多,每只几厚肉,龙虾汁有啲浓味,唔似龙虾汤嘅味,唔太识形容,但个人就唔太钟意个汁🙊📸 西西里肉酱芝士焗意粉肉酱同芝士分量都几多,够捞匀成个意粉🤤肉酱嘅番茄味都几出,调味适中~📸 冻蜜桃水果茶(1壶)无论系闻定饮都好有蜜桃香,配咗红茶做茶底,仲有少量罐头菠萝粒同蓝莓~整体饮落唔会好甜,仲几清新解腻😋 特别一赞佢哋呢壶果茶无落好多冰,所以饮到尾都唔会沟淡晒👍🏼

🥢 四人慢煮星级盛宴 $698
四人慢煮星级盛宴

📸 慢煮肉眼牛扒12安士
慢煮肉眼牛扒12安士

📸 烤猪仔髀4支
猪仔髀上面挤咗啲黄芥末酱,肉质都几嫩滑~
📸 咸蛋黄炸大鸡髀4只
📸 龙虾汁蓝青囗
龙虾汁蓝青囗
龙虾汁蓝青囗

📸 西西里肉酱芝士焗意粉
西西里肉酱芝士焗意粉

📸 冻蜜桃水果茶(1壶)
无论系闻定饮都好有蜜桃香,配咗红茶做茶底,仲有少量罐头菠萝粒同蓝莓~整体饮落唔会好甜,仲几清新解腻😋 特别一赞佢哋呢壶果茶无落好多冰,所以饮到尾都唔会沟淡晒👍🏼 [不过唔记得咗影低🙈]

🥢 原排美式猪仔骨12支骨 $228
猪仔骨大大条,每条都几厚肉,肉质嫩滑,而且烧烤酱嘅份量好足,好入味!
原排美式猪仔骨12支骨

🥢 芝士温泉蛋大啡菇 $76
一见到有啡菇就忍唔住叫咗一份,不过一份只有2只,价钱都唔平🙈 切开只菇一半中间仲有蛋流心😍 芝士+流心蛋+大啡菇呢个组合真系好正,食落菇味好浓好juicy! 但系整体咸味争咗少少,所以稍为单调/淡口~
芝士温泉蛋大啡菇

🥢 黑松露薯条 $58
薯条系新鲜炸起,上到枱仲系热辣辣🔥 睇落好普通,但系佢嘅重点系喺个酱到✨ 因为佢个酱系蛋黄酱加黑松露酱,捞匀嚟点薯条真系超正,黑松露味好浓😋 不过个酱嘅份量有啲少,所以我哋最后加$5 refill咗一次黑松露酱🤤
黑松露薯条

🥢 芝士食肉兽薄饼 $88
薄饼嘅中间系稍为松软嘅面包质地,但个边边就薄脆啲,比较似饼干质地~ 而味道系将肉酱意粉转咗做薄饼底,再加啲烟肉片🤣 味道无太大惊喜~
芝士温泉蛋大啡菇
黑松露薯条