2017-06-26
连续工作了7天,完成了公司的年度展览,老板细女今朝岩岩生左baby👶🏼,所以这一team,4个唔同背景既女人,自己搅个小庆功,由会展行去大马路,拣左个有天台,有酒吧,有外籍大厨既餐厅去yo wow wa 一下。好钟意30楼既气氛,音乐chill chill地,唔洗饮酒就已经relax晒。因为要等10分钟先有枱,所以点左枝平平地既白酒Pinot Grigio边饮边等,支酒好易入口,甜甜地,唔洗一定送海鲜。酒饮左2啖,就有枱。叫左3个前菜,2个pasta,1个main For share。1. Vitello tonnato - 好嫩既牛仔肉片上面有一层好hummus但又原来唔系hummus,系吞拿鱼蓉既酱,点面包又得,就咁大大啖食都好好味,从来无谂过牛同鱼一齐可以咁夹。2. Tuscanian seabass carpaccio - 故名思义系生鱼片配意式沙律菜,但系谂唔到既系酱汁只系好简单既榄油同热情果汁,好开胃,鱼片趁冻食好爽口,如果有冒险精神既朋友,可以好似我咁,将热情果雪糕夹住鱼片一齐食,入口溶左就系酸may may,冻冰冰既沙律汁。3. Beef tartare - 好似好普通
3. Beef tartare - 好似好普通咁,但系我既经验话我知每间餐厅每会厨师都有佢独特既receipt去泡制beef tartare,所以我系唔会放过任何既beef tartare。所以配料会分开上,再向客人面前拌匀,所以可以因应口味,调整香料同辣度。配crispy面包片一齐食。如果可以再加多一只蛋黄就perfect了
4. Tagliatelle with black truffle - 唔洗讲,港女至爱既松露,新鲜house-made既pasta永远比到惊喜,超香蛋味,爽口弹牙。而2百蚊食到黑、白松露,仲要有成8-10片向面,可以去边度揾。
5. Purple potato gnocchi - 因为爱理料,手作既gnocchi点可以唔试,因为新鲜gnocchi系唔可以放多过2日,功夫又多,好难得会向香港揾到餐厅有gnocchi食。食gnocchi,酱汁系灵魂,好意大利既芝士汁,向意大利返尼既我,好鬼怀念,而我d同事就觉得太重口味,所以我食左超左一半,哈。
6. Roasted suckling pig - 手功野,片脆肉嫩,虽然成日觉得衣味系西班牙菜,不过咁好食就唔谂咁多噜
好可惜,真系full晒,食唔落甜品,下次啦