2024-09-28
今日晚餐我同朋友选择咗天水围嘅牡丹金阁酒楼,整体用餐体验真系几愉快,尤其系食物嘅味道同性价比都令我哋好满意。原只鲍鱼扣鹅掌 ($48)呢道菜真系今晚嘅亮点!鲍鱼肉质鲜嫩,弹牙嘅口感好令人满足,而鹅掌嘅胶质感又为整道菜增添咗风味。两者搭配得几好,配合酱汁调味,真系好有层次感。咁嘅价位可以食到咁新鲜嘅食材,性价比高得惊!烧鸡半只烧鸡外皮金黄酥脆,肉质鲜嫩多汁,特别系鸡腿部分,咬落去肉汁四溢,真系好陶醉。配搭嘅酱油都好好,增添咗唔少风味。呢道菜嘅份量都够足,绝对可以满足大多数食客。虾酱通菜鲜鱿通菜鲜嫩爽口,虾酱香味突出,配合通菜嘅清新口感,真系好和谐。而鲜鱿嘅鲜甜味道喺虾酱嘅衬托下更加诱人,忍唔住一口接一口。呢道菜嘅价位都合理,真系物超所值。清蒸沙巴龙趸仔呢道清蒸鱼嘅味道真系俾我留下深刻印象。鱼肉鲜嫩,鲜味十足,清蒸保留咗鱼嘅原汁原味,令人感受到海鲜嘅自然美味。再加上佐料嘅点缀,简单而不失高雅,食落好舒服。红豆沙 赠送最后,餐厅仲赠送咗红豆沙作为甜品,呢个真系一个惊喜嘅结尾。红豆沙口感滑顺,甜度适中,食完之后令人感到非常满足,为整个用餐体验画上完美句号。
原只鲍鱼扣鹅掌 ($48)
烧鸡半只
虾酱通菜鲜鱿