2023-05-08
今餐主要系朋友同我庆祝生日🥳我拣左食手打冷,而又好怀念依间打冷,睇返原来我对上同屋企人食,已经系6年前啦~ 潮洲打冷对我嚟讲,绝对系儿时回忆呀先嚟个功夫茶🫖跟住就叫左个细嘅蚝仔🦪粥,食住等埋个朋友嚟,真系好好食🤤蚝仔🦪又多㖞仲有小食-咸菜跟住就系我心心念念嘅大眼鸡喔超大条又多肉,依个系要订位时落埋订嘅跟住,食打冷当然唔少得卤水拼盘啦又系好多款都系我最爱以上两道菜真系好好味呀之后,朋友叫左个芋头酥同埋虾,因为我唔食得芋头,所以就唔多点评啦~ 朋友就话还好啦,而个虾呢,朋友都清左碟,就知咩事啦再嚟就系潮洲炒面线,潮洲菜嘅面线真系特别好食,我好钟意佢个口感好怀念喔,本身就好钟意食面嘅~ 所以必食嘅我地再叫左个蔬菜类-鱼漂肉碎浸水瓜,初时疑惑咩叫水瓜。嚟到就知系胜瓜,成个卖相同味道还好嘅,胜在鱼镖都算多嘅~朋友就叫左个反沙芋做甜品,一样我都系试唔到😜不过当日我地都有生日蛋糕🎂食所以好有口福虽然成餐都有啲贵,但成间餐厅都好有亲切感,同埋食物既热辣辣同埋味道好好👍🏻大家值得一试
跟住,食打冷当然唔少得卤水拼盘啦又系好多款都系我最爱
以上两道菜真系好好味呀