2022-07-27
外卖自取6杯冻饮,同一张单,唔明白点解咁都唔俾个胶袋装住。去到攞𠮶时候,职员先一杯一杯拎出嚟,连问个客需唔需要胶袋嘅意欲都冇。向职员提出要求,职员表示要收取5毫胶袋费,即使向职员询问 政府胶袋征费规定,冰冻或冷冻的食品(不论其包装方法)是否可获豁免,职员只是态度冷漠重复一句「公司规定」就算。心想职员其实都只不过按本子办事,如果免费俾咗个胶袋我咁边个揞呢5毫出嚟呢,无谓做个西客要人难做啦,所以我都礼貌以待不再多说。不过见到人哋买2杯嘢饮,都有用纸托托住先入胶袋。而我6杯嘢就由得佢哋喺个胶袋度东歪西倒,见到个职员啲西态度同神情都费事要求纸托了,毕竟我系嚟买嘢,唔系嚟买气受。其实作为普通客人,唔系介意呢5毫同个纸托,但系职员嘅基本服务同态度都冇,就更毋论买咁多杯,公司都唔可以提供一个合情理嘅胶袋了