2023-02-22 169 浏览
太古城最近开左间北海道过江龙拉面店「六味屋」,由日本人主理,以甜、酸、苦、辣、咸、鲜六款唔同汤底拉面作卖点,非常有趣前身系大胜轩丸一,都系拉面店,所以基本上个格局同以前都无咩点变,地方都干净企理京都风西京味噌拉面汤底加入左传统京都西京味噌,微咸带柔和既甜度,浓得黎又唔会太抢,系「甜」汤底既代表,再搭配自家制金平牛蒡及番薯脆片,仲有鹿儿岛豚肉叉烧,配料都几丰富白酱油昆布拉面以和风白酱油提升左六味屋原有汤底既鲜味,汤底味道唔会好咸同较清淡,系「鲜」味汤底既代表,配料用上北海道产细丝昆布同盐昆布,而慢煮既日本鸡叉烧仲好嫩,再加上粒火炙刺身带子,配料同汤底都几夹仲带出鲜既味道煎饺子🥟饺子皮薄同煎得香脆,但略嫌馅料偏咸豚肉叉烧蛋黄酱迷你丼豚肉叉烧本身都肥再加上蛋黄酱捞埋一齐都几腻下,迷你版既份量就岩岩好整体上我觉得拉面系比较出色,试了「甜」&「鲜」既代表,两款都各有特色,食完唔会觉得好口渴,反而个饺子仲口渴,有机会会再黎试余下4款汤底既拉面

煎饺子🥟
饺子皮薄同煎得香脆,但略嫌馅料偏咸

豚肉叉烧蛋黄酱迷你丼