1K
2017-06-01 2814 浏览
呢间616已经听过无限次,其实成日黎元朗,但因为元朗太多选择,未必会谂起黎打边炉。周三晚收工,等埋男朋友过左黎试下,可能系平日晚上,客人唔算好多。餐厅位置相当阔落,一边仲系梳化位,靠近里面就系自助调料区餐牌选择唔多,话明牛肉火锅专门店,真系以食牛为主。汤底只有牛骨清汤、牛杂汤底,配料方面基本上就系牛、蔬菜。牛肉嘅种类非常多,有啲连个名都未听过,唔知乜部位,例如匙柄、挽手腩等,定价一律$48,有部分牛款式限定数量,例如封门柳、牛心椗等,相信系比较珍贵/少有嘅部位吧!梳菜类都系普通野,生菜、油麦菜、萝卜等,一律$18。我几钟意呢度嘅收费,简单清晰。酱料每位 $10,自取。除左普通椒丝、蒜蓉、香菜,仲有自家制辛辣汁、沙茶酱等。由于第一次黎,所以我地都系望下人地食乜、点乜参考下。其实有9成人都系点呢个餐,因为个个枱面都有只牛牛板拼盘超值套餐 $338/2人呢个套餐包括14款肉类拼盘、1客乌冬、蔬菜篮、2罐汽水、牛骨汤底、2人酱料,免加一。店员先帮我地落汤底,佢都有提醒我地如果钟意重口味少少可以加钱转牛杂汤底,但我地就冇转到。牛骨汤底真系比较清淡,附有少量牛骨,另外有粟米、萝卜(本身单点都要18

餐厅位置相当阔落,一边仲系梳化位,靠近里面就系自助调料区

我几钟意呢度嘅收费,简单清晰。

酱料

由于第一次黎,所以我地都系望下人地食乜、点乜参考下。
其实有9成人都系点呢个餐,因为个个枱面都有只牛

牛板拼盘超值套餐 $338/2人

牛骨汤底真系比较清淡,附有少量牛骨,另外有粟米、萝卜(本身单点都要18蚊嘅)
牛骨汤底

之后陆续上埋其他配料,因为见份量唔系太多,我地两个惊唔够饱,加上见到餐牌有个自家制牛肉饺几吸引,所以单点一客。
总结我地食完呢个餐,都唔算话太饱肚,所以试左边款牛好食,或者需要单点。
牛板拼盘超值套餐

可能平时我地都有食到呢啲部位,但真正嘅名未听过,所以唔系好分到系乜。
呢个时候,餐纸就帮到你喇,按部位mark好哂,连埋所需时间可作参考,当然啦,实际渌几耐我地都系按自己需要而定。

14款肉类拼盘:牛朴肉、牛驼峰、腿肉、匙柄、牛心椗、牛漏酥、牛骨髓、熟牛腩、金花趾、三花腱、裹腱肉、黑百叶、胸口膀、牛腩心
点呢个餐就乜都试到啲,每款有几片,但就唔系样样都好食。

比较好食、牛味较重嘅,我地觉得系牛朴肉、三花腱、挽手腩、胸口膀

牛朴肉牛味重,食落唔韧,类似平时食手切牛嘅口感;三花腱腍身,有牛味,似牛腱;至于挽手腩带少少脂肪,食落唔会肥;胸口膀够爽口。
14款肉类拼盘

匙柄薄薄一片,冇脂肪,似平时食紧嘅牛肉,不过食落都腍身唔老。
牛骨髓就比一般火锅店嘅细条,个人喜好啦,我地钟意食啲大大条嘅,而且呢份唔算太新鲜。
牛丸切半,唔算好弹牙。
牛腩心其实都系普通牛腩,不过不失。
黑百叶略韧;裹腱肉有少少鞋,幸好够薄身;牛驼峰、腿肉肉质较老,冇其他款式咁好食。

自家制牛肉饺 $48

牛肉饺标榜一试难忘,个人认为普普通通,饺皮够薄身,但变相一夹就好容易散开,所以我地特别用筛捞住黎渌。
馅料都几丰富,类似平时食嘅牛肉球,带少少葱丝。
饺皮底粉浆过多,明明熟左都会好似食到一pat浆咁。
自家制牛肉饺

蔬菜篮够大方,乜都有啲,金菇、油麦菜、生菜、娃娃菜等,新鲜。
如果斋食牛拼盘、蔬菜相信唔够饱肚,所以准备左两饼乌冬,乌冬几好食㖞,扁身烟韧。

其实国内都好流行呢种牛肉火锅店,但佢地选择会多啲,呢度比较单一化,平时打边炉食开嘅丸类、海鲜、其他肉类都未有供应。
二人餐价钱相当吸引,各款牛肉都试到,方便客人试过,再选择额外单点边款牛部位。
份量方面,就唔算太多,如果两个女仔应该够,毕竟牛肉都属于薄身,幸好有个乌冬打打底。

虽然冇收取加一服务费,但店员服务认真不俗,基本上都好熟悉牛嘅部位,主动加汤、收碟

晚上10pm后入座更优惠,全单8折冇加一。

店员仲同我地讲,黎紧6月16,食番佢地嘅大名,会有唔少折扣优惠!
2017-05-31