2020-12-31 1710 浏览
沪菜香港有唔少,但要吸客就要有D卖点,老实说,点解要去食系因为呢颇吸睛八式小笼包,八种口味,颜色夺目,就算口味有点怪怪的(例如芝士、鹅肝口味)都抱著一试心态。其他亦有唔少特别菜式,但可惜(芝麻酱油麦菜、海蜇头)都未有,唯有有缘再试。今日点了八式小笼包,有原味、丝瓜、鹅肝、芝士、黑松露、蟹粉、蒜味及川味。在八款中我试了黑松露,夹起回碗中,已经闻到淡淡松露味,食落都亦一样,不太浓,合我心水,我其实都几怕浓浓gas味。另外还试了川味、蒜味,其实唔睇介绍的话,都可以食到该小笼包系属咩味道,但馅料及肉质大致都一样。呢餐仲点了京酱肉丝加中式薄饼,肉丝味道太咸,就算用薄饼包住食都觉得咸,而且薄饼有点硬身。红油抄手、成都口水鸡及凉拌粉皮,都属于辣口味,口水鸡食了一件(加10皮可要鸡脾)鸡脾,虽然唔错几滑,但好辣呀,我投降; 粉皮本身冇味,但当拌上酱汁,又系辣到溜鼻水!好彩仲有抄手反而唔辣,啱晒我,所以我差唔多食晒最后还有甜品:宫廷驴打滚,我劲推呢道甜品,好软糯的甜品,里面有一层红荳,糯米层带有淡淡椰汁味,糕点再有黄豆粉包住,一试想再试

八式小笼包
成都口水鸡