2020-03-19
今晚带爸爸食中菜,位于铜锣湾波斯富街99号利舞台广场6楼的【乐天皇朝】,呢到既装修好靓,好有特色,中间位置用荷花池设计及摆设,个环境感觉好舒服。职员仲好Nice,介绍特色饮品及招牌菜色比我地选择。多款菜色,令我地样样都好想食,最后我地拣咗6款美食 + 1款甜品。一定要食既当然系招牌小笼包啦,因为有8款唔同口味,所以我地选择👇🏻👇🏻👑皇朝小笼包(八色)👑原味(白)、川菜(红)、蒜香(灰)、芝士🧀(黄)、人参(绿)、蟹粉🦀(橙)、鹅肝(啡)、黑松露(黑)。8款小笼包都系皮薄馅靓,满满既汤汁,各有不同味道既口感。我个人比较爱黑松露,味道特别香浓。🦀蟹粉小笼包仲令我感到有海洋气息。🧀芝士小笼包口味特别。8款小笼包各有特色,仲一试爱上,味道非凡。💎捞拌海中宝酸酸辣辣好开胃,前菜食佢就最啱,香浓既汁伴劲爽口又够弹牙既海蜇,又厚切又好大碟,伴有青瓜丝🥒及4只爽脆虾仁🦐🐠椒盐小黄鱼(1条)香脆小黄鱼,煎到金光色,外皮香脆,内里滑溜既嫩肉,一个人可以食哂一条,特别之处仲要用刀叉🍴食先感到津津有味😋🦀瑶柱芙蓉赛螃蟹香滑既蛋白配合鲜甜既蟹肉,中间有只好大只既流心蛋🥚,同香醋混合一齐食,真系好好食呀🤤🦐虾仁酸
👑皇朝小笼包(八色)👑
💎捞拌海中宝
🐠椒盐小黄鱼(1条)
🦀瑶柱芙蓉赛螃蟹
🦐虾仁酸辣汤
香味浓郁,又好足料既酸辣汤,仲有一只只既虾仁🦐。睇见就令双眼发光🤩,又酸又辣,非常惹味,汤系嘴内徘徊,令人非常回味,超级好饮。
🍜四川抄手拌面
香辣拌面配上4大只嫩滑🥟猪肉饺子,皮薄多馅料,辣味令到有种不一样既感觉,爽口拌面配合辣汁🌶,非常惹味。
🍡擂沙汤圆
4大粒芝麻味擂沙汤圆,个粉皮好弹牙仲好烟烟韧韧,味道唔太甜,仲好好味🤤🤤🤤
👑皇朝小笼包(八色)
💎捞拌海中宝
🐠椒盐小黄鱼(1条)
🦀瑶柱芙蓉赛螃蟹
🦐虾仁酸辣汤