2016-08-07
难得今日八号风球唔洗返工,偷得浮生半日闲,于是乎就同埋亲爱的一齐去quarry bay揾食,我地今次就去左Bake&Grill呢间扒房。首先送上自家制既面包, 分别有白面包同黑麦包, 焗得非常之香脆。最正仲有厨师特制既pesto酱用来搽面包,食指大动。Cointreau Jelly Duck Meat Pie (散叫$80) - 连steak set入面既前菜, 系鸭肉同鸭肝酱上镶左一层鸭精华啫喱, 而且带有少少酒香。duck jelly抹上香脆既面包非常地夹, 愈食愈过瘾。The Classic Clam Chowder (散叫$70) - 跟餐既汤我就叫左周打蚬汤, 口感好creamy而且十分浓郁。最抵赞系基本上每一口汤都啖啖蚬肉, 呢个汤系必试之选。US Prime Beef Rib Eye Steak 8oz (散叫$330) - 扒餐既主角, 由于本人少食较生既肉, 于是order左7成熟。肉眼扒既肉质系入口即溶, 而且师傅将肉眼既外面炭火香煎过, 所以真系外脆内软。由于肉眼肉汁鲜美juicy到每切一下就有肉汁流下, 我觉得完全唔洗沾扒汁, 就连伴底既薯角都沾满左肉汁, 非常
duck jelly抹上香脆既面包非常地夹, 愈食愈过瘾。 The Classic Clam Chowder (散叫$70) - 跟餐既汤我就叫左周打蚬汤, 口感好creamy而且十分浓郁。最抵赞系基本上每一口汤都啖啖蚬肉, 呢个汤系必试之选。 US Prime Beef Rib Eye Steak 8oz (散叫$330) - 扒餐既主角, 由于本人少食较生既肉, 于是order左7成熟。肉眼扒既肉质系入口即溶, 而且师傅将肉眼既外面炭火香煎过, 所以真系外脆内软。由于肉眼肉汁鲜美juicy到每切一下就有肉汁流下, 我觉得完全唔洗沾扒汁, 就连伴底既薯角都沾满左肉汁, 非常惹味。伴碟既仲会有经过长时间炮制既香煎大蒜, 将蒜粒连埋牛肉食更加香口, 别有一番风味。