2021-12-14
4人book枱庆祝生日,餐厅有两个tasting menu, 一个6道菜,一个8道菜。我哋拣咗8道菜,系同香港摄影师Kelvin Yuen合作的menu,话系用8道菜带客人去到唔同地方游世界。呢位摄影师本身我一两年前都有follow佢ig,啲相好靓。第一道系意大利,蜜瓜Parma ham 塔清新,意大利手指饼浸左白松露油。仲加入左港式元素鸡蛋仔,鸡蛋仔热,上面𠮶个frozen cheese冻,呢个好钟意挪威King crab,加咗绍兴酒啫喱印尼巴东牛肉全餐饭我最钟意呢个金蚝老鸡汤,灵感源自香港万宜水库,用咗日式茶碗汤手法,金蚝煎过出面香,入面烟靭!Seafood主菜二选一,朋友叫咗鱼,我加钱叫咗软壳龙虾,见几特别之前冇见过。由于呢段时间唔食牛转左黑毛猪,估唔到咁嫩,几惊喜。有两道甜品,有一道生日甜品唔记得影,呢个系杨枝甘露雪芭,上面有官燕。Petit four不过不失,好在唔跟传统法式所以唔死甜。送上甜品时有帮我哋写字,侍应帮我哋一齐唱生日歌,唱完open kitchen 的厨师们一齐鼓掌祝贺,好nice气氛好好8道菜有唔同特色,味道合格至中上,体验好好,冇得去旅行当去咗旅行!
挪威King crab,加咗绍兴酒啫喱
印尼巴东牛肉
由于呢段时间唔食牛转左黑毛猪,估唔到咁嫩,几惊喜。
Petit four不过不失,好在唔跟传统法式所以唔死甜。