2021-06-02 444 浏览
康城The Lohas 开咗幕一段时间,云集唔少出面唔多见嘅餐厅,绝对系一个规划得算唔错嘅新商场。今日难得同男朋友入到嚟,睇完戏顺便到同样喺四楼嘅呢间 Interval 食晚餐🍴。系出面睇呢间餐厅设计得好靓,虽然有成个大露天位置都无好好布置利用,室内部分都同啲新式café一样既有空间感又有美感。临入去之前,喺coffee bar 先睇下佢有咩卖。见到上网都有人推介Tiramisu,但系𠮶晚就应该卖唒😢,只系见到好多各式各样嘅pastry同埋呢年好hit嘅basque cheesecake。虽然有啲失望,不过我哋都决定试下佢嘅主菜。点知打开menu,原来宜家只系做三款pasta嘅set dinner,𠮶个失望感随即再增加😞😞。虽然我哋都食pasta,但如果只系得一款主食仲要得三个选择,就未免太过单调🤔。加上另外两款对我同男朋友都唔算吸引,所以我哋都只系各自叫咗个Carbonara dinner set。 Set Dinner ($88)前菜: Summer Green Salad呢个沙律🥗整体嚟讲感觉普通,无咩特别。用流心蛋做沙律嘅中心系好味嘅,但考虑到我哋叫咗Carbonara都系差唔

Set Dinner ($88)

前菜: Summer Green Salad

呢个沙律🥗整体嚟讲感觉普通,无咩特别。用流心蛋做沙律嘅中心系好味嘅,但考虑到我哋叫咗Carbonara都系差唔多嘅配搭,就觉得有啲重复。酱汁上同食材上都无咩惊喜,size都比想像中细,系普通一间餐厅都可以食到嘅沙律质素💁🏻‍♀️。
Summer Green Salad

汤: Butternut Squash Soup (+$20)

呢个南瓜汤🎃可以话系成餐饭最好味嘅一样嘢,但留意番本身个餐系唔包㗎,要额外加钱先会有。南瓜汤非常浓郁,配合埋烤面包块,饱足感好够。值得一提嘅系汤入面亦有帕尔马火腿,除咗可以令个汤多一种层次,亦同南瓜个味配合得好好,系一个好适合嘅组合😋。食到松子更加令我好兴奋🥰,因为自己好钟意汤入面有啲咁有咬口嘅嘢,所以个汤可以话系救番头先嘅失望。
Butternut Squash Soup

主菜: Spaghetti Carbonara

带番少少期待迎接个主菜,一递上枱就同之前估计一样又见到流心温泉蛋😆。不过真正令我有少少失望嘅系,食物嘅卖相依然系非常普通。其实你睇番头先嘅沙律都会见到,呢度嘅食物无摆盘可言,咁样的确会系未食之前就留下一个麻麻地嘅印象😔,亦非常唔衬佢个咁精致嘅装修。

不过回归食物本身,个carbonara嘅汁系处理得不过不失嘅,食落去都唔会觉得太咸。但一食个意粉问题就出现喇🤦🏻‍♀️!! 一咬落去已经觉得有少少dry,之后仲觉得佢好硬。意粉有啲弹口先算系好食嘅,但呢个意粉又未去到al dente嘅状态,怀疑佢有少少未熟透😕。咁啱服务员走过嚟问我哋食物质素,我就决定照直反映俾佢听,不过讲完之后佢就无再嚟follow-up过喇😅。服务质素好似可以有啲改善空间🙈。
Spaghetti Carbonara

今日呢餐饭嘅心情就好似坐过山车咁,食物质素嘅起伏好大。不过呢个餐本身只系卖九十蚊唔使,咁样谂就唔会觉得好失望。如果你系特登入嚟食就唔建议㗎喇,不过想平平哋食西餐嘅话都系一个可以嘅选择,希望迟啲会有啲改善喇🙊🙊~~
2021-05-16
Butternut Squash Soup