好耐无出街试好味野!这间The Point, 在IG、杂志都成日见到介绍, 想试好耐!而且小妹都系好喜欢食pizza的 星期六的下午2:30, 餐厅几乎满座的, 刚好有台就快埋单, 就有得坐二人台~main menu 就一页纸, pizza 为主, 有几款pasta, 仲有汤, 沙律同小食。 简单得来好几样都想试, 虽然胃纳可以唔算细但pizza 就2个人点都真系食到一款...salad bar 有大同细分别系$68同$48, 兔子小妹当然就吃个大的。 其实有得自己出去拣, 不过因为我地坐戈张台出入唔方便... 店员都好细心话可以由佢地代劳, 又问定我地有无咩特别唔食。 于是就由店员帮我地组合了个沙律。面头好大堆菜~ 里面好丰富架 -- 有蕃茄、茄子、南瓜、青瓜粒、磨菇、松子... 配沙律醋唔heavy~ 最钟意个南瓜好香好软质地似paste, 推介!pizza 呢, 虽然小妹喜欢Margherita, 不过见到Trifolata 几得意就试下~ 配料系野菌、焦糖洋葱、温泉蛋、mozzarella cheese、bechamel sauce, 9吋pizza 一般正常食量的话两个人食

pizza 呢, 虽然小妹喜欢Margherita, 不过见到Trifolata 几得意就试下~ 配料系野菌、焦糖洋葱、温泉蛋、mozzarella cheese、bechamel sauce, 9吋pizza 一般正常食量的话两个人食应该都无咩问题 (见到其他食客都会两个人食一个pizza 仲有叫其他野食)。 个pizza 底唔系好薄戈种, 比较烟韧, 边位好脆但太阔。我地笃开只温泉蛋先分pizza食, 有埋蛋浆系特别香同好味, 焦糖洋葱因为烹煮过唔辣亦无左戈阵好劲的味(食完个口都唔会劲大阵味!) 小妹第一次试e种口味的pizza 系几特别

Trifolata
薯条上到台唔系话好似即炸出来戈种好热, 会形容为"热热地"啦, 芝士份量刚好唔会太漏因为薯仔本身都够饱肚感啦, 碗底有Hollandaise sauce好味! 薯条质地系偏软身腍腍地,小妹钟意食腍薯条就好对口味~
荷兰酱芝士薯条
见过IG有图话有甜的pizza, 就拣左个香蕉, 无留意size系几吋系细过咸食戈d 9吋。
都系同一种饼底, 有棉花糖就好似替代芝士黏黏地个效果, 配云呢嗱雪糕, 朱古力酱。先系个云呢嗱雪糕好甜但又完全无云呢嗱香味, 个朱古力酱又系甜字仲有阵怪味好似, 而且有埋棉花糖成件事甜到无谱, 唔好味得来配埋个pizza底超饱,作为餐后甜品直头系顶肚啦... 而且雪糕会加快个pizza 变冻, 个饼就更唔好食。 dessert pizza真系完全唔识欣赏.. 个人感觉好伏, 建议试其他甜品啰... 又或者至少4个人或以上先好叫每人试少少...
Banana & Roasted Marshmallow Pizza
整体由店面装修、服务、食物制作、味道都可算系充满诚意, 各人对pizza 饼底都有唔同喜好,但小妹比较喜欢薄身pizza, 如果讲到想食pizza未必会返来再试~ 不过沙律就坚推介!!
题外话/补充资料: 下午3点打后已经好多位, 如果时间许何等得到可以来食tea 就唔怕要等位~
2015-05-16
Trifolata