朋友喺网上见到人推介,所以就嚟咗一试喇~坦白讲我系个几唔舍得洗钱嘅人,出亲cafe都会肉痛,毕竟仲系学生冇乜收入不过Seoulmate Cafe系间几有心思嘅餐厅,呢个价钱一大班人去食都几合理嘅~呢度装修一流~行简约韩风,有屋企嘅感觉。每张櫈都有韩风cushion,一开头几开心,但开始食饭就冇手揽,櫈背有窿放cushion又会跌,如果店员帮我哋收起cushion就好喇~最钟意系天花嘅云形串灯~一班FD聚会影相够晒靓~MENU设计好可爱,菜式名都好得意,可惜唔记得影低~今餐6个人share,哄咗3个主食、5份甜品(其中一份系2人份量)。岩浆蛋拌饭配黑松露烟三文鱼 ($98)味道一流~底层应该系南瓜蓉加青瓜。卖相好靓但要狠心拆开,因为佢系「拌饭」!美中不足系饭比较干,但因为佢系冻食所以都可以理解。泡菜忌廉猪肉意粉 ($92)浓郁忌廉汁,有芝士味。不过泡菜感觉冇融合到入去,只系似配菜。如果唔系share嘅话会有啲腻,起马4人share先好叫。Jaehoon's 炸酱海鲜葱油拌面 ($138)份量大,一个女仔绝对食唔晒。本身炸酱就系偏甜好易漏,味道同喺韩国食到嘅一样,所以唔会喺甜度上挑剔佢。海

一班FD聚会影相够晒靓~

MENU设计好可爱,菜式名都好得意,可惜唔记得影低~

岩浆蛋拌饭配黑松露烟三文鱼 ($98)

岩浆蛋拌饭配黑松露烟三文鱼

泡菜忌廉猪肉意粉 ($92)
泡菜忌廉猪肉意粉

Jaehoon's 炸酱海鲜葱油拌面 ($138)
Jaehoon's 炸酱海鲜葱油拌面

份量大,一个女仔绝对食唔晒。本身炸酱就系偏甜好易漏,味道同喺韩国食到嘅一样,所以唔会喺甜度上挑剔佢。海鲜包括虾、蚬...冇腥味,不过有壳碎。

靓韩妹年糕多士和雪糕大战烤棉花糖和奥利奥 ($52)
靓韩妹年糕多士和雪糕大战烤棉花糖和奥利奥

耻度极高嘅甜品名,叫𠮶阵忍紧笑。
偏甜嘅甜品,年糕夹喺多士中间,做到拉丝效果~

靓韩妹年糕多士和雪糕大战紫薯 ($54)
靓韩妹年糕多士和雪糕大战紫薯

耻度同样高嘅甜品名,推荐呢个多过OREO
好钟意呢个甜品~多士夹心系年糕加紫薯蓉,暖笠笠配冻冰冰雪糕,紫薯唔太甜配雪糕啱啱好~
配埋南瓜籽好睇又好食~

白朱古力波中的秘密花园  ($62)

白朱古力波中的秘密花园

白朱古力壳入面系抹茶红豆慕丝同朱古力蛋糕
白朱古力唔系我杯茶,太甜lu~
不过真系好可爱
比较起上嚟冇咁其他咁饱咁抵食

砵仔拌绿茶芝士慕丝蛋糕 ($78)

砵仔拌绿茶芝士慕丝蛋糕
模仿韩式拌饭,绝对唔系得个样,真系好食架~
除咗有鲜果,仲有饼碎铺面。下层系绿茶芝士蛋糕,少少苦涩味啱啱好,芝士唔会漏~
面层嘅蛋白系cream,不过唔系好漏𠮶种,系用淡奶打,唔heavy~

K爆米饼同雪糕配柚子芒果 ($58)
K爆米饼同雪糕配柚子芒果

酸酸甜甜~米饼好脆~

第9样?点解多咗味𩠌嘅?
我哋落单𠮶阵读K爆米饼,指住甜品𠮶页,不过店员误会咗系前菜嘅K爆米饼~本来觉得自己读漏字fake到佢,谂住照比钱。但店员好好人,话既然整咗不如请我哋食~

K爆米饼配柚子芒果烟三文鱼($68 -->$0)
K爆米饼配柚子芒果烟三文鱼

本来唔打算试,又咸又甜咁XD
但呢个绝对系我今餐最有惊喜最欣赏嘅𩠌~
脆米饼沾上配料食。味道酸甜开胃,烟三文鱼切成小块,一啖可以食晒所有配料嘅味道。
入面应该加咗苹果粒,所以咬落好爽脆,食落清新~

埋单每人百几蚊,不过系食得几饱,如果唔系同男仔食我会叫少几样~

走𠮶阵见到有间房有board game,唔知系咪有得包场。
题外话/补充资料: 呢日系闲日客人唔多,环境好静所以唔好意思露出真本性倾计~如果一班FD想癫啲可能就唔啱喇~
2017-05-31
Jaehoon's 炸酱海鲜葱油拌面