2015-07-14
法国菜,总系同个「贵」字扯上关系。只收$98的法式午餐已包前菜 + 主菜,平到你食之前要做好俾负皮嘅准备。结果呢?呢间位于佐敦嘅「YoursBistro」水准竟然不错,仲要连星期六、日都有呢个优惠,值得一推!▼ 早起鸟儿 免费升级 ▼12:00 noon前入座,可免费升级前菜、主菜 (原本要另加$45),拣「澳洲黑安格斯肉眼扒配薯条」同「香煎鸭肝伴芹菜头蓉及烤肉桂苹果」!!我喺一田用$98买块扒都有d难度,而家两样夹埋仲要煮埋都只系$98,傻的吗?!!呢个亦都系我要再encore嘅原因。▼ 餐前必睇 ▼1. 午餐:前菜/甜品 + 主菜 ($98),3样要晒 ($128) 晚餐:$268起2. 以上为庆祝法国国庆之推广价,期限为即日起至27/73. 午餐last order系2:30pm,我哋2:30pm先入到去,都俾叫嘢食▼ 餐前面包 (免费) ▼有3旧,两细一大,面包微暖,有粒粒谷物,不是hea餐包搽埋牛油食不错。▼ Smoked Salmon Salad ▼有4大块烟三文鱼,沙律菜亦新鲜靓仔,加埋柠檬汁感觉很fresh及醒胃▼ Parma Ham Salad ▼个人认为味
晚餐:$268起
2. 以上为庆祝法国国庆之推广价,期限为即日起至27/7
▼ 餐前面包 (免费) ▼
个人认为味道及抵食度更胜前者,呢味本身有做好seasoning,唔似Salmon Salad只靠柠檬吊味。而蔬菜方面更有蕃茄、洋葱、火箭菜,配合浓郁咸香嘅Parma Ham,味道更丰富出众。
磨菇酱:非常浓郁的cream加磨菇味,唔建议羊架点嚟食,因会抢埋羊嘅原味。
忌廉焗薯:一层薯仔,一层忌廉咁排,是一件很美味的艺术品!
▼ 香煎炉鱼配香米 ▼
也是美味的一碟喔!
滑溜juicy,鱼味香浓,皮薄微脆
汁:
用上法国的Virgin sauce,即橄榄油 + 柠檬汁 + 碎蕃茄 + 碎basil (又名罗勒/九层塔/金不换)
香米:
外型长长的,很特别!质感较干身、黏性低,但有浓郁的谷物香,大少好钟意。原来佢个名叫Basmati
rice,系比泰国香米更昂贵嘅香稻品种,主要由印度/巴基斯坦出口。
▼ Apple Juice (另加 $20) ▼
夏天真系要饮返杯冻嘢先舒服,加$20都在所不惜@@。
确系鲜搾的苹果汁,亦够冻,只系略嫌细杯咗啲,只系半杯多少少。
最重要的一点,侍应会自动奉上两杯柠檬水,亦会自动为你添水。
小店的装修很不错,白色为主调,楼底又够高,阳光透进来的时候,好有度假feel。见我哋冻到著外套,有人自动较细冷气。LIKE!!