2019-11-12 124 浏览
先生大病初愈,行过家乐坊就话好想食炸嘢,我即刻谂起之前同同事食早餐嘅时候佢哋提过呢到嘅炸嘢都几出色,于是咁就决定咗今晚嘅晚餐😉之前食过鸡粥,印象好深刻,对呢度嘅粥非常有信心,今次就试吓海鲜粥,果然系非常足料🥰除咗虾同蟹,仲有带子,绝对对得住价钱。粥底非常绵滑,味道鲜甜,食完都唔会口干👍🏻先生当然对粥冇兴趣,佢拣咗海鲜炒饭,初头我仲笑佢叫个咁普通嘅炒饭,一试之下原来真系饭不可以貌相,除咗虾仁之外,仲加入带子粒,味道非常鲜美,用XO酱炒更加惹味,系我印象中食过最好食嘅炒饭🙈终于嚟到重头戏,就系久违嘅炸多春鱼同鱿鱼!多春鱼条条完整,炸得非常香脆,一咬落去有大量鱼籽,味道甘香,非常香口😍炸鱿鱼须系我嘅最爱,同样炸得非常酥脆,口感弹牙,味道鲜美,一个人食晒一碟都绝对冇问题🤩冻柠水单叫十八蚊,如果叫小菜可以加十六蚊有饮品加白饭,但我哋叫粥品同炒饭就冇优惠,十八蚊都真系几贵😢佢嘅粥、炒饭同炸嘢都真系无懈可击,真系想俾一百分,扣咗一分系饮品稍贵,平啲就完美👍🏻

XO酱海鲜炒饭

酥炸鱿鱼须