2019-10-18 68 浏览
好耐之前食过一次"薄荷叶",印象不错。难得同老公明天一起放假,今晚当然要食餐好既relax 下。Mint 既地点有点入,不过靠google map 都好快揾到。上次黎系坐户外,今日被安排坐室内,可以好好留意下佢既装修同埋服务。室内挂左好耐灯笼,好靓好有情调,忍唔住影左好多张相。见到menu 封面印住"Yuen Long's Best Thai Restaurant", 就feel 到呢度食物质素有保证! 🍹椰青&Shinga啤其实呢度有d bar 既feel, 所以drink menu 都有好多选择。不过我唔饮酒,所以嗌左椰青。🍲青木瓜沙律沙律做得好正宗,够酸够爽口。不过佢比想像中辣,下次想试下"甜柚鲜虾沙律".🍲冬荫公汤(细)个装汤既兜仔好可爱。味道方面,酸,辣,椰香每样味道都好平衡,令个汤好有层次。所以老公一饮就话:呢度既冬荫好正宗。🍲泰式烧猪仔脾猪仔脾烧到热辣辣,仲好细心咁用锡纸包住,方便用手拎住食。配埋d 甜酸汁,令人食到停唔到口。🍲咸鱼炒芥兰好够镬气既一味菜,咸咸香香,芥兰炒得岩岩好,唔会过淋。🍲沙嗲串烧(牛/猪/鸡各两串)最后我地仲追加左串烧。卖相方面佢用个啤酒杯装

🍹椰青&Shinga啤

🍲青木瓜沙律

🍲冬荫公汤(细)

🍲泰式烧猪仔脾

🍲咸鱼炒芥兰
好够镬气既一味菜,咸咸香香,芥兰炒得岩岩好,唔会过淋。

🍲沙嗲串烧(牛/猪/鸡各两串)
最后我地仲追加左串烧。卖相方面佢用个啤酒杯装住好盏鬼。不得一赞呢度既串烧做得好好,肉质柔软juicy 唔会干曾曾,有惊喜!