2023-05-27 380 浏览
因为去德福睇戏,所以嚟到广场揾嘢食。呢排天气又热又湿,想食越南嘢,-上电梯,见到呢间装修美致同座位舒适嘅越南会馆,就入去试吓。-行4人,有老有嫩,餐牌上嘅食物完全可以符合所有人嘅要求。我哋先叫饮品,有龙眼茶,椰青同越南滴漏咖啡,饮品选择尚算多,龙眼茶稍甜。小朋友喜欢炒饭,而老人家喜欢乳猪,-拍即合,所以叫咗乳猪饭;天气热,又叫咗D醒胃𩠌,有虾饼朱扒檬,牛油果米纸卷加马拉盏杂菜豆卜煲;最后叫埋苹果批,因为少见越南餐厅有呢啲甜品。以为餐厅只卖装修,点知食物味道出色,乳猪皮脆肉嫩,饭底好入味,索哂D乳猪肉味,小朋友非常偏食都十分喜爱。平时只有猪扒檬,呢度加埋虾饼,啱哂钟意虾饼嘅我而老公钟意猪扒😝,可以分成两小碗虾饼同猪扒檬,试哂两款!牛油果米纸卷好醒胃,唔想食沙律嘅,呢个系另一选择。老人家选择什菜煲,本身我唔prefer,因为有个感觉通常什菜煲用D冇咁新鲜嘅菜,同埋冇乜味,点知呢度嘅什菜煲令我从新改观,用咗马拉盏加咗豆卜,非常惹味!最后个Apple pie,真系要讲吓,皮薄,外脆,苹果新鲜,焦糖烤焗令到个crust脆甜,老人家不喜欢甜点都猛赞好味同唔「漏」,正!座位宽敞,个人欣赏卡位嘅set

座位宽敞,个人欣赏卡位嘅setting, 下次会叫D姊妹再嚟,坐得舒适而枱同枱又唔会太近嘅餐厅系其中我哋嘅求,仲要唔洗叫都serve暖水,哈哈!
我冇写食评习惯,但因为坊间太多大集团餐厅,去到边D商场都系𠮶几间,所以要支持D特色餐厅。(因为冇相机食先嘅习惯,同食物太好味,赶唔切影,所以冇影相….)

• 乳猪饭
  • 苹果批