2018-06-09 51 浏览
呢晚黎到Bistroholic,为左试佢地个Tasting Menu。之前系$780 2位,咁桥今次谂住黎试就岩岩今晚转左餐牌,而且贵左少少$820 2位,都试下啦,因为上次食完佢个A La Carte menu实在太惊艳!一直心挂挂!环境细细,好似食私房菜咁。A La Carte menu一啲都唔平,上次我地食左一个沙律,一碟意粉,一碟慢煮猪已经6百几。点解上次无叫餐?因为Tasting Menu无signature Smoked Salad。今次叫餐有面包跟埋,佢话系自家制面包,而今次呢个系桂圆红枣面包。烤过先拎出黎,热辣辣,个包甜甜地,配埋个自家制蕃茄紫薯酱,好好食呀!前菜有沙律,个名好长:冷渍茶叶鹌鹑蛋配炭烤蜂蜜腌火腿拌柠檬干葱些厘醋沙律。超好食!所有材料放埋一齐系夹既,茶叶鹌鹑蛋有茶味又够入味,最得系个沙律醋,自家调配,每条菜都被沙律醋包住,食得出厨师既用心!呢个厨师整沙律真系有一手既!侍应仲话佢地用既系有机菜,所以啲菜特别新鲜!另一个前菜系:烧烤油封章鱼配炸南瓜粟米糕拌青柠香茅塔塔酱。章鱼须煮得尚算软身,调味调得岩岩好,上面既火箭菜好新鲜好浓味,就咁食都好好食。塔塔酱食得出

环境细细,好似食私房菜咁。

桂圆红枣面包

冷渍茶叶鹌鹑蛋配炭烤蜂蜜腌火腿拌柠檬干葱些厘醋沙律

另一个前菜系:烧烤油封章鱼配炸南瓜粟米糕拌青柠香茅塔塔酱。章鱼须煮得尚算软身,调味调得岩岩好,上面既火箭菜好新鲜好浓味,就咁食都好好食。塔塔酱食得出系自家调配,真系食到淡淡既香茅味!
之后系是日餐汤:甜椒蕃茄汤。两者味道好平均,但普通左啲,算合格既。
烧烤油封章鱼配炸南瓜粟米糕拌青柠香茅塔塔酱/甜椒蕃茄汤

其中一个主菜系:手撕鸭腿肉酱扁平面。好普通,普通到有啲失望。同上次个碟意粉真系无得比(等等先再讲好食个碟)。
手撕鸭腿肉酱扁平面

另一主菜系:啤酒炖猪脸颊配波罗门参芹菜泥。猪肉炖得够淋,入哂味,好味既。连拌碟既菜都用心煮过!我地食到一件不漏。
啤酒炖猪脸颊配波罗门参芹菜泥

最后有两个甜品:Chocolate Brownie & Traditional Tiramisu。个Brownie真系好普通,唔算好食。我对Tiramisu本来充满期待,因为上一次佢话自已个Tiramisu整得好好食,但可惜唔系我杯茶。
Chocolate brownies / Tranditional Tiramisu

个Tasting Menu真系令我有啲失望既.....明明上次散叫真系好有惊喜,3样都好好食.....
首先呢个烟熏沙律,用左苹果木既烟烟熏住出嚟,系你面前打开个刻真系好香。食既时候,无论食菜定猪肉定风干菠萝,每一啖都充满住苹果木烟熏嘅香味!菜又新鲜,沙律汁又好味,总之真系好好味,食完心花怒放!
Fresh  Smoked  Confit  Matsusaka  Pork  Salad  with  Home  Dried  Fruit and Mixed Nut

呢个老虎虾台湾椒意粉,个意粉汁整得好好食,虾够鲜甜,配上台湾辣椒酸酸辣辣,真系好特别好好食,好难得!
另外呢碟慢煮猪亦系高质素之作,成碟菜砌得好靓,块猪慢煮完再煎香左表面先上碟,好淋好香口!直头有5星级酒店既水准!
第一次食呢间小餐厅时真系好有惊喜,菜式可媲美五星级酒店餐厅,侍应话我知厨师系黎自台湾,之前任职于台湾高级餐厅及酒店,有丰富既经验。
怀住满满期待再次光顾,试佢地既Tasting Menu,侍应话因为A La Carte Menu 4,5个月先转一次,老板为左食客带黎新鲜感,就设计左每月转一次既Tasting Menu,但食完今次呢个Tasting Menu真系有啲失望....
呢间餐厅晚餐时间人唔多,坐得舒服既,服务好好,但价钱就一啲都唔平,下次都系食番A La Carte Menu好了。真系好好食!
冷渍茶叶鹌鹑蛋配炭烤蜂蜜腌火腿拌柠檬干葱些厘醋沙律
烧烤油封章鱼配炸南瓜粟米糕拌青柠香茅塔塔酱/甜椒蕃茄汤
手撕鸭腿肉酱扁平面
啤酒炖猪脸颊配波罗门参芹菜泥
  • Spaghetti  Marinara  with  Tiger  Prawns  and  Taiwanese  Peeled  Jalapenos