今次试Blacksheep旗下最新嘅餐厅,主打日式铁板烧,以dinner $588嘅价钱(blackseries)可以试到佢平时$788嘅standard menu,绝对抵玩,加上华丽嘅装潢同vibes,绝对令我再想去🥰.今次嘅blackseries menu抵嘅原因系仲可以$88 加配sake flight(可选三款sake,或sake 加白酒/红酒🍶🍷)我就拣左sake(配蔬菜)+红酒(配肉)嘅组合,server 都会悉心为你介绍餐饮配搭👍🏻.前菜令我印象深刻嘅系呢个巧妙地运用黑色碟上突显抢眼嘅红色,presentation一流,食落都唔流,比平时嘅蕃茄多汁而且味道更集中浓郁,食时可配上海盐将蕃茄嘅味更突出,甜、酸、咸三种味道在口腔里交差重叠💥.然后就系三款时令蔬菜(洋葱,菇同翠肉瓜)师傅巧妙咁将洋葱切半,令到烧得更平均,三款蔬菜都烧得不错,唔会烧到好干保留内里湿润💯.到主角-肉肉肉肉🤤,为美国Prime级牛柳及西冷,师傅都有介绍两款牛嘅分别:牛柳主要食个肉质腍,西冷食佢个牛味(虽然好似系人都知)但师傅好乐意同我地交流,而我地都交俾师傅决定牛嘅熟成度,最佳为4/5成,值得一赞嘅系
前菜令我印象深刻嘅系呢个[海盐德岛蕃茄🍅✨]巧妙地运用黑色碟上突显抢眼嘅红色,presentation一流,食落都唔流,比平时嘅蕃茄多汁而且味道更集中浓郁,食时可配上海盐将蕃茄嘅味更突出,甜、酸、咸三种味道在口腔里交差重叠💥
到主角-肉肉肉肉🤤,为美国Prime级牛柳及西冷,师傅都有介绍两款牛嘅分别:牛柳主要食个肉质腍,西冷食佢个牛味(虽然好似系人都知)但师傅好乐意同我地交流,而我地都交俾师傅决定牛嘅熟成度,最佳为4/5成,值得一赞嘅系 配牛嘅炸蒜片唔系现成,而系睇住师傅一开始由薄切生蒜片炒至金黄色,而选用嘅系日本蒜所以唔会有太辛辣同苦味,最夹配烧牛食,先试一口咩调味都唔落嘅牛,感受师傅嘅功架,然后可以配芥末同蒜片一齐食🥰,啖啖幸福滋味~
点样考验师傅嘅功架,除左牛,就系炒饭,如何做到唔油腻嘅感觉,睇到师傅只用牛剩底嘅脂肪,冇另外落油,加入生鸡蛋炒至金香,食时建议可以加入炸蒜片食更正(因为本身唔算重蒜味)
最尾店员会带你到旁边嘅whisky bar享用甜品[Coconut Tart🥥]椰子味重嘅 cream,饼底亦都好松脆,唔算话好惊喜但都唔错嘅,食食下仲会有个魔术师同你表演魔术,可以话系一个几新奇嘅dining experience🤗

总括嚟讲系一间食物质素同服务都相当唔错嘅餐厅(特别注重同宾客之间嘅互动👍🏻),一入去你已经可以感受到佢嘅气派,一间好叹又chill 嘅modern铁板烧餐厅,绝对值得一试!