2022-07-13
1979 浏览
意大利人主理的传统意粉店😍店名Sfizio系指热烈渴求 作为意粉迷既我都对小餐馆充满期待😝1️⃣ Burrata Caprese Plate「布袋芝士沙律」较淡味🤔 贪心的我expect旧芝士会浓啲~2️⃣ Four cheese Ravioli 「四重芝士意式云吞配牛油鼠尾草汁」我最钟意呢个(只限芝士迷)🫢 将4种唔同风味既芝士制成内馅,一咬落去好满足🥰 好多餐厅摆盘得几粒ravioli,呢到就有一大碟😝3️⃣Gnocchi 好得意既薯团 用薯仔+面粉人手搓制 口感软糯烟韧 食到淡淡薯仔甜味 好特别 要叫丫❕青酱够香够浓郁(^-^)/4️⃣Spatzle Cream & Bacon「自家制北意忌廉巴马臣芝士手工意粉」不规则细粒既手造意粉仔 al dente之选 唔会煮到好mushy~ 每啖都被creamy cheese sauce包住 好挂汁 但可惜烟肉无炒香 差咁啲烟熏味😣5️⃣Tagliatelle Al Ragu 「肉酱全蛋阔面」少失望🥺 肉酱唔够浓郁 意粉亦挂唔到啲肉酱 成碟都好淡😢6️⃣7️⃣8️⃣ 甜品环节「意大利空运朱古力雪糕」😱‼️ 估佢唔到咁好食 厚厚一层可可粉 包住朱古力雪糕 唔会好甜 有啲mou
1️⃣ Burrata Caprese Plate
2️⃣ Four cheese Ravioli
「四重芝士意式云吞配牛油鼠尾草汁」
3️⃣Gnocchi
4️⃣Spatzle Cream & Bacon
5️⃣Tagliatelle Al Ragu
6️⃣7️⃣8️⃣ 甜品环节
「意大利空运朱古力雪糕」😱‼️ 估佢唔到咁好食 厚厚一层可可粉 包住朱古力雪糕 唔会好甜 有啲mousse feel 最入面系类似吉士酱feel 一啖雪糕三种层次 好惊喜 唔怪得店员一定要我地叫 话仲好食过tiramisu🤣
而Tiramisu系好正路既 好重蛋香 反而无哂酒味~
cake of the day 开心果蛋糕🍰 对于香港人黎讲太甜 但外国人会好钟意既死甜feel😛
四个人叫左4个意粉 3个甜品 2杯酒 埋单都系每人250蚊 食到意大利authentic菜式 都几抵食😗 值得一试(^ー^)ノ