2010-01-09 58 浏览
食完晚饭, 姐带来了一盒蛋挞. 本来是准备走的一刻, 被这一小盒蛋挞留住. 蛋挞皇. 如其名, 出名是蛋挞, 而且口味多多, 一时又有一些唔知咩既糖面挞, 一时又有什么燕窝蛋挞. 成日觉得, 唔好搞咁多 "花臣" 原味更是好. 是晚, 姐因为有旅游局的Cupon, 可以以半价买下蛋挞皇既蛋挞, 四只蛋挞, 两只酥皮, 两只牛油皮. 而蛋挞皇的挞, 如其名是 "King Size", 够哂大只. 不过大只是没用的, 好食是最重要. 呢4只蛋挞, 是冻的, 蛋挞皇同圣x娜一样, 做一盘蛋挞, 预左卖成日. 所以调制时应该是用了一些特别既成分...冻左都唔会下塌. 咬住一只牛油皮蛋挞, 味道偏甜, 蛋味其实出唔到, 牛油皮唔够香. 可能是冻食既壤处吧. 若是焗返热少少应该会好DD. 不过太甜是令这一只蛋挞失食既因素....而且正价$4.5一只, 价钱同X昌睇齐......同名牌同价???? 但我完全唔觉蛋挞重希名牌风范. 而我今次食的, 只是一只 Sweet Tart not Egg Tart.