餐厅: 樂聚廊
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2010-08-23 534 浏览
在garden cafe装修前,我已经想到garden cafe试吓,不过被价钱吓窒咗.不过,garden cafe装修中,buffet暂时由lobby lounge供应.在garden cafe装修期间(8/7-5/9),lobby lounge的buffet的价目如下:LUNCH BUFFET: 12:00-2:30PM Monday to Saturday: Adult $268 ,Child $168 Sunday: Adult:$308,Child $178 DINNER BUFFET:6:00-10:00pm Monday to Thursday: Adult $368 ,Child$268 Friday to Sunday: $398, Child $290 All plus 10% service charge.hang seng platinum card有八折优惠,所以我拉埋我屋企人去,有优惠之余又唔使自己俾钱.环境梳化櫈好舒服,亦有轻音乐播放.lunchtime都系得30人左右去食,而且都系以外国人及应该系喺附近写字楼工作的人为主,完全唔会出现抢嘢食的情况服务星期

LUNCH BUFFET: 12:00-2:30PM
DINNER BUFFET:6:00-10:00pm
All plus 10% service charge.
hang seng platinum card有八折优惠
,所以我拉埋我屋企人去,
有优惠之余又唔使自己俾钱.

梳化櫈好舒服,亦有轻音乐播放.

lunchtime都系得30人左右去食
而且都系以外国人及应该系喺附近写字楼工作的人为主,
完全唔会出现抢嘢食的情况

星期五𠮶日打电话去book枱,星期一朝早仲会打话嚟reconfirm个order,值得赞!

此外收碟及斟水超快
在我每次离座时,kate都会接起围巾,并放在桌上,

而bianca看到我水杯的水未满时都会加水,

所以我特别想赞两位分别叫做kate及bianca的服务员.

食物
自助餐最重要的是食物,现分开介绍.
热盘

中式烧味
包括鸡及烧鸭,烧味有很高的质素.

香草烤新薯
鸭胸
三文鱼"手八"
都不错.

noodle station
的即煮noodles好有咬口,值得推介.

鱼柳
烧羊
烧猪肉
好新鲜.

有一样我特别想提的是conrad的面包好香,而且用来夹面包的牛油都几硬,绝对唔系溶哂.

冷盘

刺身可能系全港酒店buffet最靓的刺身,种类包括:
三文鱼
:有很香的鱼油味,而且口感甚佳

吞拿鱼
:很新鲜,亦很爽

剑鱼
(我不清楚究竟是否剑鱼,但颜色是粉红色的,而且口感爽脆)

octopus
好有口感,绝非味同嚼蜡.

sushi
的饭好软熟.

海哲
烟烟韧韧,好有口感.

烟三文鱼
有淡淡的烟熏味,而且薄得嚟又大块,是必食之选.

蟹脚
好像太过salty.
这是虽一有待进步的地方,

虽然剪蟹脚的剪刀是supply upon request的.

生蚝
是全场的焦点.今日要去到一点先有生蚝供应.
生蚝只有一种,是irish rock

.师傅先用电钻钻窿,再用刀切开.conrad的生蚝够鲜,唔需要用任何的酱料.
今日我排咗3次,食咗18只生蚝.

甜品

甜品系生蚝以外的另一个attraction.

rapsberry mousse
mango pudding
Panna cotta
chocolate mousse

vanilla ball with vanilla juice
是必食之选.

creme brulee
并不是太好.

souffle
细细杯,但系好香好滑.

Pancake
好香,但系好似好细块.

ice cream
系movenpick的,有vanilla及strawberry两款味款味道.

面包布甸
好吸引,但系冇食到.

chocolate pudding
其实系心太软.本来我想夹一件试吓,
但系啲朱古力流哂出嚟,令我冇哂兴趣去试.

如果一件件分开哂就好了.
饮品

每个人可以有一杯饮品,可以选择咖啡或茶.
我要了一杯
black coffee
同一杯
Cappuccino
black coffee好苦,但好香咖啡味.

cappuccino系苦的,而且整得好样衰.

总括来说.conrad lobby lounge的buffet虽然有唔好的地方,但总体感觉是好的.
所以我打算下个月生日时到conrad的garden cafe食佢的dinner buffet.
刺身好味,但蟹脚唔系好掂
bread
vanilla & chocolate souffle