2019-08-08
系饮食平台见到「天宝铁板烧」呢间半新上环食肆, 就选择黎同朋友庆生🎂 黎到苏杭街既角落, 系漆黑神秘既门口搭LIFT去到最高既30楼🏗️一入到去, 已经见到无敌开扬靓景🖼 远眺到对对面海🌊 既九龙站同港岛半山景致🗻 ; 舖头有两大台既铁板炉头, 计埋应该坐到15人左右。系中上环黎讲座位算坐得宽敞👌晏昼MENU选择有一人餐同唔同类型两人餐, 价位由300一个人到1000一个人都有💵 系师傅推荐下要咗澳洲鲍鱼二人前既Set dor~先上一道沙律黎开开胃, 然后阿健师傅 (抱歉, 最后都系无影到佢相📸 提多几次佢个名补番数😂), 将海鲜盘砌好比我哋影咗相, 重点要强调只手掌咁大只既澳洲鲍鱼🐚; 师傅熟手地将鲍鱼离壳放上铁板慢烧🔪(无生锈) 锋利既刀将只鲍鱼界开细份, 中心部份先行处理, 高火煎一轮🔥 后健师傅送上我地面小碟; 鲍鱼在快速煎封下保持肉汁, 每一小块咬入口咀嚼几下再将鲜味直送胃部😋然后第二味都系鲍鱼🤔 不过师傅提醒要清咗第一道既鲍鱼再食; 原来今次系用牛油慢煎个鲍鱼裙边, 入口有和牛既松软😯 较薄既边身亦渗咗牛油香; 合埋眼食, 有啲似咬紧少油既和牛🐮 然后到大虾🦐 记住食铁板烧唔
然后到大虾🦐 记住食铁板烧唔好分心, 要细心欣赏师傅手艺👨🍳一只两脚叉, 一把无上大快刀⚔ 三两下手脚就将壳肉分离; 然后虾肉熟后上枱; 大虾不过不失, 作为过场唔错👌
健师傅又再提场要相机准备📸 细心将锡纸兜折起后, 放系板炉上加热放酒🍷 比足时间我哋准备CAMERA后就点火🔥 耐何舖头采光太正, 加咗火抗, 令火焰唔明显; 两只小蚬🐚 在汤中浮游, 师傅提示要先食肉🥩 再饮汤🥣蚬肉细细只但鲜味充足, 反而个汤汁系惊艳😍大火烧走酒精既苦涩, 每吞一啖有住鲜浓既蚬肉味同想冲上鼻腔而出既清酒香🥃
再落黎有美国牛厚薄两烧🐂 厚牛要左五成熟; 相机又要出动, 系烙上天宝大名既面包塾底下既牛肉粒, 将多余既血水肉汁吸走, 少少既肥边咬埋入口, 记住要夹埋炸蒜片一齐黎咬~
个人较FAVOUR番薄牛包葱花🥬快煎小熟既牛片包住葱花, 油腻感减低, 但保持到牛味
唔少得个主食炒饭🍚 师傅细心位又黎,见我哋饱就提出多料少饭,最后平衡度👍
面豉汤做尾门🍲内有干坤, 师傅选择唔用整条昆布, 反而做成一丝丝既海带, 质感好特别~
临尾仲有惊喜, 除左多口味既雪糕外🍦仲有健师傅用心慢煮既黄糖多士🍞将黄糖散落系面包上, 再用铁板炉既余温将黄糖煮溶吸附番系包表; 黄糖乞人憎之处系灰会㶶, 慢光唔溶, 要酝酿出佢既香, 要细心培养🤗
最后必须一提健师傅除左手势好,亦好and 健谈; 分享左天宝开舖9个月既大小事👍埋单两位1500左右, 好奇下再拿埋晚市MENU望一望, 大约都系贵午市少少💰对比番中上环高端食肆其实抵食💹 加埋个无敌靓景, 足够既私隐度, 天宝系中上环系一个倾密计同包场既好选择💞