2022-06-05 2530 浏览
约咗星期日去参观 M+ 博物馆,入场前先嚟圆方食个 Early Lunch。喺 Premiere Cinemas 旁边揾到间叫「Alimente」嘅食肆。细看门外餐牌,原来餐厅主打健康营养盖饭 同 西餐,食物选择好丰富,而且大部份嘅菜式都好啱我哋口味,今日就一于喺呢度用餐。餐厅嘅环境好舒服,宁静优雅,配以室内嘅植物摆设,好有渡假 feel。我哋点咗个香烤三文鱼 Power Bowl ($118) 同 茴香春鸡 ($128),另外再加咗份小食:芝麻蜜糖鸡翼 ($48),每份 Set Meal 都会包一杯果茶及一份餐汤或沙律。三文鱼盖饭可以自选饭底,有白米+红米、糙米、什锦饭或沙律可供选择。至于用料方面,除咗粉嫩嘅香烤三文鱼外,仲有牛油果、南瓜、甘笋、薯仔、粟米、红腰豆、洋葱丝同鸡蛋,大大碗,分量十足。睇下碗 Power Bowl 嘅卖相几吸引,色彩缤纷,再 mix 埋餐厅自家制嘅酱汁、面头洒上嘅黑白芝麻同杏仁片,口感非常丰富,啖啖清新,够晒醒胃!至于另一客茴香春鸡味道亦唔输蚀,鸡肉烤到皮脆肉嫩,味道好香浓,而且入口仍保留丰沛肉汁,再配埋滑溜嘅薯蓉、甜美嘅车厘茄及爽脆嘅三色椒,令整个菜式生
至于另一客茴香春鸡味道亦唔输蚀,鸡肉烤到皮脆肉嫩,味道好香浓,而且入口仍保留丰沛肉汁,再配埋滑溜嘅薯蓉、甜美嘅车厘茄及爽脆嘅三色椒,令整个菜式生色不少。
鸡翼一客有 5 只,面头洒上了黑白芝麻,食落肉质好嫩滑,入味得嚟更带阵阵蜜糖嘅甜香,啖啖滋味,绝对值得一吃。