2009-01-07
早排my 飞弗, haagen dazs 有 all u can get, 但系我错过咗.... 今次收到友人的电邮, 两话不说, 马上call 齐脚, 出发!满以为会好full, 原来又唔系㖞! 6:30 到来, 上到二楼, 只见两三枱客人, 占一两成座位而已. oh! 可能天气太冷吧! 而用餐时间又系6:00-8:00pm, 我谂真系好like haagen dazs雪糕既, 好似我地咁, 先会特登咁早嚟, 当饭食! 其实今次也是头一次以雪糕当饭食!原来佢地有点心纸, 每次每人最多可选三个口味, 先嚟:round 1 : coffee x chip chip chocolate x hazelhut maxxxxxx. coffee 一向系至爱, 好浓的咖啡味, 偶尔有点点果仁, yummy! chip chip choco, 有粒粒朱古力碎...oh! hazelhut mxxxxx 系有大粒大粒果仁, 加上云呢拿, 幼滑而粗犷的感觉.round 2 : strawberry x lemon sorbat x mango. 系时间食番d 清新少少既. strawberry 跟ma
原来佢地有点心纸, 每次每人最多可选三个口味, 先嚟:
round 2 : strawberry x lemon sorbat x mango. 系时间食番d 清新少少既. strawberry 跟mango 都系有粒粒新鲜果肉, 味道好真, 唔似坊间有些疑似果肉. 但味道好流. 呢个, 推介! lemon sorbat, 好fresh, 带点酸, 不过加少少cream 中和下会好d, 食时有少少打冷震! 但吃咗咁多滞滞地的雪糕, 加个呢个帮助消化, 又几好!
round 3 : 除了任点雪糕球, 仲有3 选1 的甜品, 要了香蕉船, 当中的雪糕系无得拣的. 得朱古力, 士多啤梨和云呢嗱, haha, 吃最原始的3色雪糕, 又好㖞! 儿时那种回忆...彷佛又回来了. 细个嚷著要去那些雪糕站吃香蕉船....haha! 当然啦, 而家的, 不论口感, 幼滑程度, 奶味都比从前优胜. 云呢嗱香滑, 朱古力, 老实说, 还是头一次食. 通常一定系有朱古力碎, or 有橙色之类...唔会咁单纯. 但系, 原来单纯既, 够原始, 又俾你有另一纯朱古力味的接触, 回到起点.... 朱古力雪糕, 其实简简单单已很不错, 够香浓, 甜和苦的交融, 已很满足了!
最后, 要了热咖啡, 吃了太多冷冰冰的雪糕, 要最点暖吧! 这雪中送炭的咖啡, 水准似乎马上提升了不少....
预订时, 讲明要八点结账离座, 但可能餐厅并不多人. 侍应只系有礼要求先结账, 并无阻止我们继续坐. 我们继续谈天说地到差不多十点....还不时替我们加水, 服务还真不错呢!
埋单每人$89, 再加一. $100 有找! 超抵! ko咗9个波波, 每个都系10个大洋!!!