2021-02-21
🇭🇰Garden Lounge·呢个系包埋系我地个murray staycation pacakge入面既 但系因为佢好靓 所以我决定单独出个post比佢😍😍·Asian Afternoon Tea $698 for two佢呢度系有两款tea set拣嘅 一款就系平时食开classic有三文治 烟三文鱼 果挞个啲🇬🇧另一款就系𠮶个 我哋见佢啲咸点好似几特别咁 所以就嗌左呢个😎😎·Scones佢个scones睇个样就知唔错😈佢个质感做得几好 唔会太实 而且牛油味都好够 反而佢个绿茶scones唔知系咪加左茶粉既原因比较干身 所以无咁好食🍵佢个cream就正正常常啦 反而个士多啤梨果酱唔错 唔会太甜得黎有啲果肉🍓佢另外仲有个mango passion curd呢个偏甜少少 但系好夏日 好夹个绿茶scones🥭·Savouries佢既咸点我全部都好钟意 有特色得黎全部都几好味😋首先就系一个北京烤鸭既挞 佢个烤鸭就完全系平时食开个味 呢个配搭相当唔错😍😍第二个就系鲍鱼挞 呢个粒鲍鱼超好味 仲有啲咬口 不过就唔系好夹个挞咁😂之后有个四川辣鸡都系好惹味既 仲有个芒果鲜虾puff 个puff本身就
Scones
Savouries
佢既咸点我全部都好钟意 有特色得黎全部都几好味😋首先就系一个北京烤鸭既挞 佢个烤鸭就完全系平时食开个味 呢个配搭相当唔错😍😍第二个就系鲍鱼挞 呢个粒鲍鱼超好味 仲有啲咬口 不过就唔系好夹个挞咁😂之后有个四川辣鸡都系好惹味既 仲有个芒果鲜虾puff 个puff本身就麻麻 但系个虾调味好好 超级鲜🦐最后仲有个mushroom挞 我地本身以为系蘑菇 但系原来系鲍汁冬菇粒 有啲好笑 但系佢啲冬菇系真系炆到入晒味既🤤🤤
Confections
甜点方面其实都系有特色啲既 不过我自己都系钟意咸点多啲😂😂佢个verrine都唔错 入面个cream几light 唔会太漏 个raspberry啫喱同底下既荔枝肉都好味😋之后有个jasmine & apple layer cake呢个我就麻麻啦 佢太多cream同埋jam所以搞到个蛋糕好湿 而且个蛋糕本身个茶味都有啲奇怪🙊🙊之后个桔仔蛋糕反而唔错 入面有啲果酱中和翻佢啲cream 呢个几有惊喜🍊之后佢个姜汁葡挞我就觉得比较湿 普通葡挞好味啲😂最后就系一个樱花macaron呢个就真系搞唔掂 佢实在太甜 甜到好似食到啲糖霜咁 我地两个都系咬左一啖就摆低左佢🌸
之后呢个teaset系跟我最中意既JING茶包 真系超好饮 而且佢个茶壶都好保暖 劲夹啲茶点 而且咁样饮住茶叹一个下奏真系好写意🥰
#rbyeat
#rby西餐 #rby甜品饮品
#rby中环
📍中环红棉路22号The Murray, Hong Kong酒店花园楼层