呢晚同人嚟到Amina Modern European,佢系间位于尖沙咀旺区嘅西式私房菜。由入口走入去经过走廊之后,就系水吧同蚝吧。灯光系柔和嘅暖色系,气氛都唔错。(因为我唔想啲相出嚟嘅效果偏暖色,所以之后都较咗白平衡)餐厅分咗八道菜同十道菜两种,其中后者仲有四款主菜去拣,我哋就叫咗两份十道菜嚟试试。侍应先将餐上小品拎嚟,呢啲系饼干条。当晚嘅面包有两款,烘得外脆内软,我比较钟意加咗核桃同提子干𠮶款,蘸埋特制甘笋蓉,唔经唔觉就食晒。风干火腿咸香,食完再饮埋杯梨蓉汁,酸酸甜甜啱啱好互相中和。轻炙北海道元贝,北海道元贝烧得焦香,上面嘅三文鱼子令佢更加咸鲜,伴住椰菜花泡沫、椰菜花蓉、藜麦同腌青瓜,既清新又爽口。番茄清汤,呢个系冻汤嚟嘅,汤色清澈,仲用三文鱼子同脆片装饰,睇落唔错。饮起嚟冻冻哋同带甜味,餐厅仲特登用纸巾包住支冻匙羹,几细心。中间有两粒圆形,其实系分子料理嚟嘅,比较大嘅系用蝶豆花整,甜甜哋有啲似啫喱。比较细嘅就用番茄整,摆入口之后一咬即破,几得意。当晚餐厅嘅鹅肝酱冻转咗做三文鱼酱冻,口感软滑,下面仲有威化饼,同埋用黑椒碎、血橙汁同血橙肉伴碟,入面仲有属于分子料理嘅油醋汁爆珠,同沙律

由入口走入去经过走廊之后,就系水吧同蚝吧。

灯光系柔和嘅暖色系,气氛都唔错。

(因为我唔想啲相出嚟嘅效果偏暖色,所以之后都较咗白平衡)

饼干条

侍应先将餐上小品拎嚟,呢啲系饼干条。
面包

风干火腿

风干火腿咸香,食完再饮埋杯梨蓉汁,酸酸甜甜啱啱好互相中和。
轻炙北海道元贝

番茄清汤

番茄清汤

三文鱼酱冻

当晚餐厅嘅鹅肝酱冻转咗做三文鱼酱冻,口感软滑,下面仲有威化饼,同埋用黑椒碎、血橙汁同血橙肉伴碟,入面仲有属于分子料理嘅油醋汁爆珠,同沙律菜一齐食好夹。
龙虾浓汤

龙虾浓汤,侍应话碟边嘅系干身嘅龙虾籽,可以将佢加入汤度饮。汤味浓郁、质感creamy,温度就暖暖哋,唔怕辣到嘴唇。
香煎法国鹅肝

香煎法国鹅肝,同行嘅人话鹅肝好香口,油份又唔会太重,同洒晌上面嘅炸牛蒡丝、开心果碎,仲有南瓜薯蓉、黑醋一齐食就可以解腻。
香煎大虾

因为我唔食鹅肝,所以就改咗做香煎大虾,大虾烧得香喷喷,伴碟方面除咗无开心果碎等等之外,其他嘅大致相若。
柠檬木烟熏阿拉斯加蟹肉

柠檬木烟熏阿拉斯加蟹肉,蟹肉、梨肉、紫椰菜、生菜、面包粒等等用玻璃樽载住,另外嘅有机鸡蛋同罗勒油柚子酱就分别用两个小量杯拎嚟。
柠檬木烟熏阿拉斯加蟹肉

将木盖打开,樽入面嘅熏烟即时涌出,传嚟阵阵怡人嘅柠檬木芳香。再将小量杯入面嘅嘢加入去捞匀嚟食,感觉软滑轻盈。
番石榴雪葩

餐厅晌上主菜前先用番石榴雪葩做间场,微微酸甜,可以清一清味蕾。
香煎澳洲黑盲𫚧鱼

然后就系主菜之一嘅香煎澳洲黑盲𫚧鱼,鱼皮煎得香脆,鱼肉就比一般鱼类扎实,下面有啲烩杂菜,加埋一齐食几讨好。
红酒烩牛面肉

红酒烩牛面肉,牛面肉花咗长时间去炖煮,用刀叉切开已经觉得软腍腍,咬起嚟就好松化,用小番茄、小甘笋、海盐等等伴碟,食起嚟几平衡。
花茶

食完主菜,侍应就拎咗个小木盒嚟,入面放咗多款茶包同花茶。
花茶

我哋分别拣咗茉莉花同菊花,餐后饮花茶可以消滞。
自家制柚子芝士蛋糕

之后就到甜品时间,自家制柚子芝士蛋糕用鲜蓝莓、红桑子、啫喱、开心果碎等等点缀。
自家制柚子芝士蛋糕

另一碟用咗木板咁拎嚟,卖相就更加吸引。柚子芝士蛋糕食起嚟滑溜,味道就比较温和。
雪影

雪影,餐牌写有五款口味,而我哋当晚就系红桑子同榛子两款,甜度唔高,仲有微微嘅可可豆甘涩。

呢度嘅食物几有惊喜,仲大玩分子料理,出嚟效果同味道都讨好。餐牌仲写咗大部份菜式嘅主要材料,侍应拎嚟时亦会稍为讲解一吓。

要留意嘅系,餐厅每道菜之间都有一段几长嘅空档,当晚食吓食吓,都最少用咗四小时先完成。对于步伐急速嘅香港人嚟讲,四小时实在太花时间,但系偶尔同挚爱或亲朋好友停落嚟庆祝相聚都不为过。
面包
轻炙北海道元贝