2017-09-04 410 浏览
香港人极喜欢米线,我都唔例外,但系缅甸米线真系未试过!佢地搬舖前已经bookmark左要去,拖到今日先终于揾到机会黎胜利道新舖食。12:30黎到等左一阵间,原来隔黎就系前排好hit既丸茶手作,不过今日胃口唔大就唔试啦。餐厅名符其实系小店,只有两张四人枱、一张四人吧枱。四人枱之间空间好小,肥小小或者揽住个大啲既袋都会坐唔落😧落单后好快有得食,见到墙上既相已经食指大动,流晒口水😛枱面备有辣椒粉、柠檬汁、鱼露,任君选择。先饮 缅甸咖啡 (冻) $15 - 老实讲,饮落有啲似即溶咖啡,奶味偏重,冇乜咖啡香,唔叫冇损失。曼德勒鲜茄滋味捞面 $45 - 以为系凉拌,原来系hot dish!番茄、肉碎、芫茜、炸蒜堆喺幼面上面,成座小山咁😍 番茄煮到烂烂地,肉碎大大粒,加左少量红葱油,酸酸甜甜好开胃!面条系虾子面,虽然浓汤盖过晒虾子味,但面质唔错,比普通幼面同依个汤更夹味。不过食左一半之后开始觉得个汤底太甜,甜到味蕾慢慢食唔到番茄鲜味,我估一碗汤底起码落左四五茶匙糖😖😖建议店家减糖,稍稍迁就一下香港人口味呢。Mohinga招牌鲜鱼浓汤米线 $46 - 个汤睇落好结、好似咖哩汁咁,饮一啖 - 咦点解一啲

落单后好快有得食,见到墙上既相已经食指大动,流晒口水😛

缅甸咖啡

曼德勒鲜茄滋味捞面
曼德勒鲜茄滋味捞面

Mohinga招牌鲜鱼浓汤米线 $46 - 个汤睇落好结、好似咖哩汁咁,饮一啖 - 咦点解一啲味都冇既🙀 声称用鸡肉和鱼肉熬足一整晚既汤底一啲鸡味/鱼味都冇,似净系黄姜粉加椰奶,连咸味都欠奉。熊生加左成樽鱼露同柠檬汁先勉强似番个入得口既汤底...配料方面有半只全熟蛋、鱼片头、豆卜、炸蒜、芫茜,仲有一片似炸虾片但又系冇味既物体。呢个招牌真系唔值得专诚黎试👎🏻👎🏻
Mohinga招牌鲜鱼浓汤米线
Mohinga招牌鲜鱼浓汤米线

食物质素与想像中有啲距离,好怀疑杂志报纸既报导有多少真多少假。加上坐得好唔舒服,洗手间亦只有好远既公厕,好可能唔会再帮衬啦....
2017-09-03