2014-10-31 2844 浏览
讲到Angelina,巴黎好出名嘅甜品品牌,呢间法国百年老字号以甜品享负盛名,系去巴黎朝圣使试嘅甜品。茶室装潢优雅骨致,系巴黎贵族拍拖嘅唔可替代嘅地方,PROUST、COCO CHANEL女士与及巴黎嘅一啲出名高级成服师都系其法国老店嘅熟客。进驻香港以后一直冇时间过去尝试,又之前偶然喺北京老佛爷大百货试过一次。 Angelina喺IFC连卡佛三楼,去嘅时候,下昼一啲都冇排队啦,有室内室外嘅位置,最近香港天气一级叻,下昼对海会太晒,坐入室内啦。最经典嘅甜品单系有小图册介绍。方便可以看图啲单啦。1.Mont Blanc 奶油栗子蛋糕据说这一个小小又要价90块的奶油栗子蛋糕是Coco Chanel小姐的最爱,一定都是鲜货啦,从巴黎空运过来形状不是太饱满,这款举世闻名嘅甜品以欧洲最高峰果勃朗峰命名,外形酷似雪峰,采用风栗口味外壳,加埋内部清香嘅奶内陷,然后烧蛋白垫底,口感同味道都绝佳,系Angelina嘅原创。口味比较甜,褦茶食会更好啦。2.L'africain 古法热朱古力听讲佢哋嘅古法热朱古力完全使用大块谷古加奶一啲小火加热,如挨占般挨出嚟嘅。而家喺巴黎,保留呢啲古老嘅做法嘅老店已经为数唔

最经典嘅甜品单系有小图册介绍。方便可以看图啲单啦。

1.Mont Blanc 奶油栗子蛋糕
Mont Blanc
2.L'africain 古法热朱古力
听讲佢哋嘅古法热朱古力完全使用大块谷古加奶一啲小火加热,如挨占般挨出嚟嘅。而家喺巴黎,保留呢啲古老嘅做法嘅老店已经为数唔多。咁就唔怪得差唔多每一个嚟巴黎嘅嘢食客都会慕名嚟试下。个人觉得要甜品就唔好的热朱古力啦,因为其实真系比较甜。朱古力上台嘅时候,会有单独嘅淡忌廉一齐,将淡忌廉同朱古力搅拌,味道会特别浓郁。

3.Tarte Citron 柠檬挞
所有甜品中,柠檬挞喺我最钟意嘅一款,但都唔符合所有人嘅口味,内陷系酸酸甜甜,而且口感好浓郁,柔滑嘅,可中和过甜嘅Mont Blanc和热朱古力。上面有印有Angelina标志嘅白朱古力,仲有匀巡嘅粒状棉花糖,卖相都好靓~~
Tarte Citron
4.Coco 28
一款以COCO小姐命名嘅热茶,其实就系多种茶包冲泡嘅捞茶啦,讲真,感觉一般啦,唔太值呢个价钱,定系啲招牌朱古力好啲。

不时约上几个好友一齐High Tea绝对系一个好地方,但系所有野都觉得好甜嘅。

Mont Blanc
Tarte Citron