上两个月已经想去呢间坐落于中环嘅得奖cafe,不过由于工作繁重,所以一直都冇时间去。咁啱呢几个星期都系home office 既关系,我终于可以快快脆脆做完手上嘅工作,然后黎一个 getaway 😚餐厅喺咖啡界曾经夺得多个世界及香港奖项,所向披靡。我同朋友大约两点钟黎到,店内已经有唔少慕名而来嘅食客,就系为左品尝高质咖啡。餐厅既装潢简约而有情调,我地一入到去就已经感受到浓浓嘅cafe 气息,墙上亦展示左不同种类嘅咖啡豆同埋各色各样嘅小摆设。由于店内下层已经满座,我地被店员安排到楼上既坐位。店员为我地呈上左两个餐牌,包括lunch combo 同埋 brunch combo,另外仲有多款传统饮品同埋特色饮品。我地都一致觉得每一道菜式都好吸引,而且我本身都好中意食cafe 既toast 同埋pasta,所以用左十分钟先做到决定 😂我地最后拣左一道brunch combo 同埋一道breakfast of champions,分别系Egg Benedict with slow roasted pulled pork 同埋crab and avocado with toast 🍳🥓🥑🥪下面会有

我地最后拣左一道brunch combo 同埋一道breakfast of champions,分别系Egg Benedict with slow roasted pulled pork 同埋crab and avocado with toast 🍳🥓🥑🥪下面会有更详细嘅介绍 😋

Crab & Avocado with Toast 🦀🥑🥪 $138

呢个toast 用料非常丰富,最底层系切成小块既新鲜avocado,中间系蓝蟹肉,而面头铺满左鲜味既三文鱼籽。

三种主要食材都系十分健康同美味。虽然牛油果🥑就咁切片再加少少盐已经好好味,但如果唔想太干,通常都会配以酱汁食用。呢道菜所用既系sriracha mayo同埋藜麦香芹油(quinoa parsley oil),淡淡既藜麦香味同牛油果好相配,两者都系充满nuts 既味道。

而蓝蟹肉肉质爽嫩,每一啖都食到蟹既鲜味同埋微微嘅海水味,再配埋粒粒包满弹牙嘅三文鱼籽,真系名副其实嘅鲜味十足!🦀👍🏻

另外餐厅所用既并非一般嘅toast而系sourdough toast,要做呢款面包,厨师要预早大约一星期预备酸面种。加入左酸面种做出黎嘅面包气孔比较不一,纹理致密,所以会见到toast 嘅表面有好多大大小小嘅花纹。至于味道方面,闻落其实都唔觉得好酸,而食落就酸酸甜甜,味道一啲都唔寡~ 🍞

多款食材加埋一齐令整道菜更有层次感,无论口感定系味道,都系完美嘅配搭,难怪成为咗餐厅近期嘅大热菜式,中意食avocado 嘅朋友一定要黎试下!

Egg Benedict with slow-roasted pulled pork $128

朋友点嘅系egg benedict配以慢烤手撕猪肉(slow-roasted pulled pork),egg benedict即系水波蛋,只系表面既蛋白凝固左但入面既蛋黄依然系流质状态,一切开蛋黄酱就会涌出黎 😋

呢个egg benedict 同传统嘅制法一样,都系加入幼嫩菠菜同埋荷兰酱(aerated hollandaise)。荷兰酱系法式料理五大酱汁之一,酸甜清香富有奶油嘅味道,系egg benedict 嘅灵魂。

虽然我地平时都好中意食烟三文鱼,但自从之前试过墨西哥菜既pulled pork,我地一直都念念不忘,所以今次拣左slow-roasted pulled pork 😍🔥🥓

Pulled pork 系以低温慢烤并加以烟熏而成,所以出炉嘅猪肉都系非常软身,入口即化,而且用叉一拉就会散,可能因为呢个原因所以叫做 pulled pork 😋

呢道菜同样地配以sourdough toast,味道真系好唔错。个人好中意佢带有香烤风味既微辣手撕猪肉,再配埋嫩滑嘅菠菜同蛋酱,惹味又香滑🌶🥓🍳🌱🍞👍🏻

Filter coffee (single origin) $50

我地黎到夺冠嘅咖啡店,紧系要试下佢地嘅咖啡☕️ 朋友点左filter coffee,即系手冲式咖啡或者滴漏咖啡。

店员随即为我地简述每一款产地同风味不同既咖啡豆,朋友最后拣左LOS NARANJOS。

呢款咖啡豆原产地系歌伦比亚西南部嘅乌伊拉省(Huila),主要嘅味道系酸酸甜甜,酸味系来自blood orange,而甜味系来自brown sugar 同埋 white grape,当然仲有咖啡豆自带嘅苦涩味。

虽然呢种并非获奖嘅咖啡豆,但佢嘅味道独特,层次丰富,要慢慢饮用先可以品尝到当中嘅甘甜 🍇☕️

Chocolate with marshmallow $45

我就点左一杯经典嘅热朱古力,面头除左铺满朱古力粉之外,仲洒满左香甜嘅绵花糖。热朱古力味道浓郁🍫,饮完暖笠笠 ☺️

整体黎讲,餐厅气氛休闲舒适,好适合中意慢活嘅人。而且食物质素亦都好好,店员既服务态度亲切有礼,我要再带其他朋友去试菜。
2020-07-24
  • Avocado on Toast
  • Egg  Benedict  with  Pulled  Pork