2016-12-06
有点自责, 张相反映唔到个扒既size, 切开之后又无再影多张睇下入面. 佢其实有一条好似斧头手柄既大骨, 又影唔到 。 今次系第二次食呢个扒,两次都系朋友要点。其实块扒肉质及香味都喺我期望之下。比较起o黎我更喜欢旁边既薯条及杂菜。 呢块扒系Lion Rock 既 signature 叫Axe bone $799(for two), 因咁大块扒需时烧熟, order后要等大约半个钟. 块扒大约切到5-6块如女士手掌大小>1cm厚既扒; 咁多肉真系好饱, 两人份量十足够秤. 再加上薯条及份量都唔少既杂菜(有椰菜花, 西兰花, 小黄瓜, 南瓜及蕃茄等). 可惜既系今次呢块扒既中间就有一条粗筋, 我地叫medium rare, waiter要好使劲先切得断条筋. 佢切紧既时间我地已经有出声话多筋, 到我地食晒佢收碟时我再叫佢睇下我同朋友两只碟上面食净既筋, 佢笑一笑话块扒好肥. 事实块扒无乜肥膏, 如果有多D肥膏块扒应该会香D. 除左条筋, 肉质都算松软, 但唔系一个好impressive既菜式. o系Openrice 印定coupon有85折优惠 . 除左个扒,
o系Openrice 印定coupon有85折优惠 . 除左个扒, 我地叫左一杯house red Merlot ($90 HH price) 同一杯 whisky on the rock ($110). 加一后再85折埋单$980. (注: 饮品无折)
其实Lion Rock 系旺角区少有有view又宁静既扒房餐厅, 而且一般都唔多人, 可以慢慢倾慢慢食. 不过上次见有一枱客带BB来, 餐厅又比佢入 , 好彩佢地都算静而且好快走左. 其他扒房应该唔会有呢种情况.