2021-05-31
烧牛舌 $42有五件牛舌,每件都厚过$5银仔~弹牙QQ啊。基本上是我每次必食嘅选择 三文鱼寿司🍣虽然餐牌无写,但好似已经系Default左系厚切咁。师傅按纹理切左斜纹,应该系为咗令刺身更易摊开,覆盖寿司。不过我觉得咁就可以分开一格一格,按住切嘅敍纹嚟一啖啖食 食到最尾一啖,就算无哂饭,都仲有厚厚嘅三文鱼肉。好有日本感觉。油甘鱼寿司建议~食油甘鱼就唔好咁快咬烂,容让舌头同刺身交融一下先。因为油甘鱼本身嘅油脂好香好丰富,已经好刺激味蕾。和牛刺身寿司值唔值呢?口感嚟讲,其实都几有肉味,油脂都有少少。但可能因为我压轴先食,所以味蕾已经被油甘鱼霸占哂。我凭信心相信佢本来可以更加好食。不过,和牛块肉无辨法咬开,要一啖食就系事实,唔似得鱼咁可以慢慢叹嘅。所以,一件、试过已足够。牛油果软壳蟹手卷伸出来的两条野⋯应该系想扮哂蟹,或者戴头盔——日本武士嘅头盔。外观得意。味道都Jeng Jeng嘅。即叫即炸,无好Surprise但就好合乎理想期望嘅手卷。
三文鱼寿司🍣
油甘鱼寿司